Diyarbakır’da normalin üzerinde seyreden sıcaklarda esnaf ziyaretlerini sürdüren Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in bugünkü durağı halk tarafından Çarşîya Şewitî (Yanık Çarşı) olarak bilinen tarihi Ayakkabıcılar, Tekstilciler ve Kazancılar Çarşısı’ydı. Sur Belediye Başkan Vekili Bedri Turan, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ve DİSKİ görevlilerinin de olduğu esnaf ziyaretinde çarşının öncelikli sorunları konuşuldu.
Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Burhan Kafadar ve Elbiseciler Derneği Başkanı Abdulkadir Girgin’le bir esnaf dükkanında yapılan sohbette, tarihi çarşının hak etmediği konumda oluşu ele alındı. Son zamanlarda hem ekonomik kriz hem de kentte yeni açılan alış veriş merkezleri ile durumlarının daha da kötüleştiğini ifade eden dernek başkanları, “Eskiden bu çarşıda boş dükkan bulmak mümkün değildi. Şimdi ise birçok dükkan boşaldı. Kiralar düşmesine rağmen dükkanlarımız tutulmuyor” dediler. Bursa’da yapılan Uluslararası Tarihi Çarşılar Sempozyumu’na katıldıklarını ve büyük ilgi gördüklerini de belirten dernek başkanları, tarihi çarşıyı ayağa kaldıracak bir proje üzerinde çalıştıklarını söylediler.
Çarşı, turistik caddeye hitap etmeli
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Çarşîya Şewitî’nin Diyarbakır için bir çok önemli ve kökleri geçmişe dayanan çok önemli bir çarşı olduğunu söyledi. Çarşının turistik cadde üzerinde olması nedeniyle öenmli olduğunu kaydeden baydemir, satılan ürünlerin niteliğinin değiştirilmesiyle müşteri potansiyelinin değişeceğini ve güçleneceğini ifade etti. Baydemir, “Burada satılan ürünleri büyük alışveriş merkezlerinde bulabiliyoruz. Dolayısıyla bu çarşıda tarihi kimliği ile uyumlu, bize has ürünlerin satılması gerekiyor. Çarşı turistik caddeye hitap eder nitelikte olmalı. Ben Hindistan’a gittiğimde yakınlarıma oraya has ürünleri, örneğin Hint ipeğinden yapılan bir ürün almayı tercih ederim. O nedenle neden burada böyle birşeyi yapmıyoruz” dedi. Baydemir çarşının niteliğinin değişmesi için “Daha büyük, daha radikal düşünmemiz gerekiyor” diyerek esnafa, birlikte ve dayanışma halinde olmaları gerektiğini söyledi.
Çarşı projesinin yüzde 30’u bizden
Baydemir dernek başkanlarının üzerinde durduğu proje ile ilgili olarak da konuştu. Baydemir, “Gelin bu projeyi önümüzdeki ağustos ayında burada oluşturacağınız bir heyetle belediyemizde görüşelim. Sur Belediyesi ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığımızla birlikte bu projenin eksikliklerini, neler yapabileceğimizi konuşalım. Daha sonra proje ile KOSGEB’e gider, 2011 yılında projeyi hayata geçiririz” dedi. Baydemir projenin yüzde 30’luk maddi bölümünü Büyükşehir Belediyesi olarak üstleneceklerini de müjdeledi. Sur Belediye Başkanı Bedri Turan da yüzde 10’luk kısmını kendilerinin karşılayacağını ifade etti. Esnafın turistik cadde üzerinde çalışması dolayısıyla ingilizce bilmesinin şart olduğunu da kaydeden Baydemir, “Suriçi bölgesinde Büyükşehir Belediyesi olarak bir kurs açacağız. Esnafımıza İngilizce ders vereceğiz” dedi.
Çarşı esnafı ile tek tek tokalaşan Baydemir, bir bakır işleme ustasını uzun uzun izledi. Baydemir daha sonra, ustanın yerine geçmek istediğini söyleyerek, eline çekici aldı ve bakır tepsiyi işlemeye başladı.
Çarşı esnafı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e bakır üzerine işlemeli üç adet plaket verdi.