Diyarbakır’da Dışişleri İrtibat Bürosu Açılıyor

Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye'nin dış politikasının daha etkin uygulanması ve belirlenen hedefler doğrultusunda kamu kurumlarına destek olmak amacıyla oluşturulan Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır İrtibat Bürosu’nun açılışı konusunda Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır Temsilcisi Sayın İbrahim Mete Yağlı'yla birlikte basın toplantısı düzenledi.

Türkiye’nin siyasi, ekonomik, kültürel, tarihi ve beşeri ilişkileri açısından önem verdiği Ortadoğu’da barış, istikrar ve refah ortamının yerleşmesinin sağlanması, Ortadoğu ülkeleriyle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde yer alan iller arasındaki işbirliğinin artırılmasına büyük katkı sağlayacağı düşüncesiyle Dışişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan İrtibat Büroları açılıyor. İrtibat bürolarının 7’ncisi. İstanbul, İzmir, Antalya, Edirne, Gaziantep ve Hatay’ın ardından Diyarbakır’da açılacak. İrtibat bürosunun faaliyetleri ve sunacağı hizmetlerle ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen basın toplantısına Sayın Valimiz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu’nun yanı sıra Dışişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Temsilcisi olarak görevlendirilen Büyükelçi İbrahim Mete Yağlı ile askeri ve mülki erkân katıldı.

Basın toplantısında “Diyarbakır adına bizleri çok mutlu eden ve değer katan bir gelişmeyi paylaşmak için bir aradayız” diyerek konuşmasına başlayan Sayın Valimiz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır’ın 10 Eylül 2019 tarihinde imzalanan 1519 sayılı Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Dışişleri Bakanlığı temsilciliğine kavuşmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye'deki açtığı 7’nci temsilcilik ve irtibat merkezinin Diyarbakır’da açılmasının Diyarbakır adına büyük bir kazanım olduğunu dile getiren Sayın Güzeloğlu, “Dışişleri Bakanlığımızın bu temsilciliği Diyarbakır’ımızı çok özel kazanımlar sağlayacağına inanıyoruz. Bu Diyarbakır için çok önemli ve çok değerli bir karar. Bu irade karşısında şahsım ve tüm Diyarbakır adına temsilcilik açılmasını sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na içtenlikle şükranlarımı arz ediyorum. Şüphesiz bu süreçte değerli milletvekillerimize, katkıda bulunan sivil, sosyal tüm temsilcilere teşekkür ediyoruz” dedi.

Diyarbakır'ı sadece kendi sınırları içerisinde değil, uluslararası alana açılan bir konuma taşımayı amaçladıklarını belirten Sayın Güzeloğlu, “Diyarbakır'ın ekonomik ve sosyal olarak kalkınması, kentin tüm bileşenleri ile sürdürülebilir kılmak ve bu boyutta Diyarbakır'ı sadece kendi sınırları içerisinde değil Bölgesi'nin uluslararası alana açılan bir konuma taşımak amacındayız. Devam eden bütün büyük projelerimiz ve buna bağlı çalışma ve gayretlerimiz hep bu amacı içindir” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’ın Silvan projesi sayesinde 300 bin insanın iş ve istihdam sahibi olacağını ifade eden Sayın Güzeloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü : “Diyarbakır, Silvan projesinde 8 baraj ve 23 sulama projesi olarak toplam 31 başlıkta 235 bin hektar alanın sulanacak. Bu şekilde doğrudan 300 bin insanın iş ve istihdam sahibi olması ve buna bağlı olarak birim alanda alınan verimde bire en az yaklaşık 40 kat gelir artışı olacak bir ekonomik dönüşümün tam merkezidir. Diyarbakır'da tarımsal ürünlerin değerlendirildiği Gıda Sanayi altyapısı, Valiliğimizce ve Büyükşehir başkanlığımızca bununla ilgili Organize Sanayi bölgemizin kurulması tamamlamak üzeredir. Yine Sanayi başlığında Diyarbakır Türkiye'nin bugün Bölgesi'nde yatırım ve buna bağlı bütün alanlarda özel sektör gücü ile kalkınmanın çok özel bir şeklidir. Henüz daha 1 yıl olmadan kuruluşunu tamamladığımız Tekstil ihtisas Organize Sanayi Bölgesi bugün fabrikaların temellerinin atıldığı altyapı yatırımları ile birlikte fabrika inşaatların sürdüğü ve İnşallah 2020 sonu itibariyle en az 15 bin kişinin istihdamı doğrudan sağlanacağı doğrudan bir büyük gelişme ve yatırım hamlesi olarak devam ediyor. Dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiği Dicle’nin bereketli ovalarında refahın üretim ile buluştuğu ve dönüştüğü Diyarbakır, sadece üreten değil Tekstil sanayinde marka üreten bir kent haline gelecek ve İnşallah bunu Tekstil Kenti olarak sağlayacaktır. Tarihten gelen konumu ve pozisyonuyla stratejik öneme sahip olan Diyarbakır'da bugün Lojistik Merkez projesi de artık sona gelmiştir. Diyarbakır üzerinden Türkiye'yi Ortadoğu'yu bağlayacak körfeze ulaştıracak ve Asya'ya bağlantı Aksı olarak düşündüğümüz lojistik kötümüz gerçekten çok yüksek bir taleple karşılanan, Hem Türkiye'nin hem de dünyanın büyük ve global markaları yatırımı için adeta bir yer aldığı yarıştığı bir projedir. Büyükşehir Başkanı olarak göreve başladıktan sonra temel başlıklardan biri de geçtiğimiz günlerde arazilerin konusu. Şimdi tüzel kişiler için işlemler başlamış ve üzerinde kurulması aşamasına geçilmiştir. Organize Sanayi Bölgesi başlığında ikinci Organize Sanayi Bölgesi karma olarak tüzel kişiler üzerine yapılmış yatırım alanları yatırımcıları açılmıştır. Ergani ve Bismil'de 2 Organize Sanayi Bölgesi altyapısı yüksek talep karşısında belirlenmiş ve yılsonuna doğru inşallah tamamlanacaktır. Onlar da yatırımcılarla buluşacaktır. Şüphesi sanayide yaşanan büyük değişik ve dönüşüm hizmetler sektöründe de turizmde taçlandırmak istiyoruz Kadim bir geçmişi ve büyük bir zenginliğe insanlık tarihi tanıklığı bütün eserleri somut olan soyut olmayan bütün kültürel mirası ve ünlü eski tescilli tarihi yerleri bulunduğu Diyarbakır artık hedefleri büyütmüş çok daha ileriye taşımak durumundadır.

Geçtiğimiz yıl hepinizin tanıklığı ile gerçekleştirilen Dünya Turizm Gazeteciler Derneği tarafından dünyada yılda bir defa bir ülke ve bir şehre verilen Altın Elma Ödülü Diyarbakır'a verilmiştir. Bu Diyarbakır'ın altyapısının çalışmasının ve iddiasını bir sonucudur. Her boyutta Diyarbakır'ın turizmde iddiası vardır. Şüphesiz tarihi geçmişinin yanı sıra inanç değerlerinin de 679 yılından bu yana İslam ve Ezan ve Kur’an şehri olan Diyarbakır'da inanç turizmi, doğa turizmi, kongre turizmi, sağlık turizmi gibi çok başlıklı ve özellikle komşu ülkeler için alışveriş merkezleri bir ticaret merkezi ticaret konumu şüphesiz başlıklarıyla bu önceliğimizdir ve yatırım talepleri buna göre değerlendirmektedir. Bu perspektifte baktığımız zaman tüm bu değişim ve dönüşüm sürecinde Sayın Dışişleri bakanlığımızın ilimize değişikleri sırasında kendisine arz edilen ve büyük bir ilgisi ile sağ olsun kabul edilen bu talebimi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından takdir edilmiş ve bugün bu süreçte Dışişleri bakanlığımız bir temsilcilik bir zenginlik olarak katılmıştır. Göreve başlayan Büyükelçimizin görevinde üstün başarılar dilerken, bunu başaracağına dair inancın altını çizerek belirtmek istiyorum. Resmi açılışımızın çok kısa bir süre içerisinde Elçiliğimizin temsilciliği olarak yerleşkesi anlamında yakışır bir alt yapı ile Sayın Dışişleri Bakanımızın katılımıyla çok özel programla açılacağını paylaşmak istiyorum. Ben bugün burada olmaktan bu gelişmeyi sizlerle paylaşmaktan ve kamuoyuna sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Sayın Güzeloğlu’nun konuşmasını ardından söz alan Büyükelçi Sayın İbrahim Mete Yağlı ise Dışişleri Bakanlığı’nın 7’nci temsilcilik ve irtibat bürosunun faaliyetleri ve verilecek hizmetlerle ilgili bilgi verdi.

Resim Galerisi