‘Diyarbakır 2023 Turizm Vizyon Çalıştayı’ düzenlendi

Kentimizde düzenlenen ‘Diyarbakır 2023 Turizm Vizyon Çalıştayı’nda konuşan Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan v. Hasan Basri Güzeloğlu, “Diyarbakır turizm başlığının bütün alanlarında iddia olacak bir zenginliğe derinliğe ve dinamiğe sahip bir şehirdir” dedi.

İlimizde düzenlenen ‘Diyarbakır 2023 Turizm Vizyon Çalıştayı’ Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu’nun başkanlığında gerçekleşti. Kayapınar İlçesinde bir otelde gerçekleşen çalıştaya Sayın Güzeloğlu’nun yanı sıra Vali Yardımcısı ve Bağlar Kaymakamı Nihat Karabiber, Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TTGA) Güneydoğu Anadolu Bölgesi Temsilcisi Selda Çiçek Veske, İl Kültür ve Turizm Müdür V. Cemil Alp, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Güneydoğu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl, Hac ve Umre Seyahat Acentaları Derneği (HURSAD) Başkanı Diyaeddin Şahin ile Diyarbakır’da faaliyet yürüten seyahat acentaları ve otellerin yöneticileri katıldı. 

‘Somut ve somut olmayan kültürel mirasta Diyarbakır önemli birikim ve zenginlikleri olan bir şehir’

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, “Turizm başlığı altında tüm sektör bileşenlerinin katıldığı özellikle TURSAB ağırlıklı bu buluşmamız da amacımız Diyarbakır’ı geleceğe hazırlarken Diyarbakır’ı bir bütün olarak 2023’te Türkiye’nin bölgesinde belirleyeceği ilk on kenti arasına taşırken turizm başlığı altında devam eden çalışmalarımızı yatırım ve hizmetlerimizi ve buna ilişkin planlamalarımızı gözden geçirmek karşılıklı değerlendirmek ve sürdürülebilir bir turizm ve kalkınma politikası içerisinde turizmden elde edebileceğimiz en üst gelir ve kazanımı elde etmek olarak tanımlanabilir. Turizm bildiğiniz gibi hizmetler sektörünün en önemli ve doğrudan gelir getiren, istihdama katkı veren ve birden fazla sektörü çok olumlu etkileyen bir birleşendir. Turizm başlığı sadece ekonomik faaliyetler ve kazanımlarla tanımlanamaz. Turizm bundan daha fazlası olarak bir kentin, ülkenin tanınma, gelişme ve birden fazla sektörünü doğrudan etkileyerek olumlu anlamda ivme kazandırmasını sağlamaktadır. Bu doğrultuda ülkemizin turizm anlamında sağlanan çok büyük atılım ve kazanımları şüphesiz her ilin kendi ölçeğinde tamamlaması ve tanımlaması gerekmektedir. Diyarbakır turizm başlığının bütün alanlarında iddia olacak bir zenginliğe derinliğe ve dinamiğe sahip bir şehirdir. İnsanlık tarihinin de bir geçmişi Mezopotamya’nın Dicle’nin bereketli topraklarında, 33 medeniyetin birikimini taşıyan bir derinliğin, tarih, inanç ve kültür anlamında tüm dünyaya sunabileceği çok büyük zenginlikleri bulunmaktadır. Somut olan bu varlığının yanında UNESCO tarafından çok önemsenen ve son yıllarda giderek gelişen somut olmayan kültürel miras dediğimiz insanlığın sahip olduğu kültürel değerlerin taşınmasında da Diyarbakır gerçekten çok önemli birikimleri ve zenginlikleri bulunan bir şehirdir” dedi. 

Diyarbakır inanç turizminin önemli bir merkezi

Diyarbakır’daki inanç turizmini de değerlendiren Güzeloğlu, “Doğal zenginlikleri ve sunduğu güzellikleri bunun yanında inanç turizmi anlamında insanlığın tüm inanç değerlerinin ve şereflendiğimiz İslam dinimizin de çok doğrudan etkilediği buna bağlı eserlerin ve zenginliklerin Peygamberlerin kabirlerinin ve şüphesiz tebliğ ettiği yaşam alanlarının bugün hala bizimle birlikte olan bir zenginlik olarak Diyarbakır’da yer alması ve sahabe gibi inancımızın çok duyarlı kavramlarının ziyaret yerlerinin, şehit sahabe mezarlarından başlayarak buna ilişkin camii, okul, tüm inanç merkezlerini hitap eden kilise ve manastır, havra Diyarbakır’ın coğrafyasında yer alması şüphesiz bunlara eklenerek devam edecek olan bugünün turizm başlığı altındaki özellikle öne çıkan giderek de öne çıkacak hobi turizmi, gastronomi başlığı altında buna dönük özellikle turizm süreci ve bunu değiştirecek perspektif kongre sağlık ve bunu tamamlayacak turizm perspektifleri iç içe Diyarbakır’ın turizm başlığı altında bizde kendini çok açık bir şekilde gösteren kullanılabilecek zenginlikler içeren başlıklardır. Şüphesiz bütün bu başlıkların ve bunun dışındakilerin sadece bir kentte var olması yetmemektedir. Turizmi tanıtımdan erişime ve gelen kitlenin beklediği yararları ve kazanımları sunacak akıllı bir stratejiye konu etmek bilim alanında zamanında en yüksek geliri turizm kolu turisti mutlu edecek bir perspektif ile bütünleştirmek gerekmektedir. Bunun için şüphesiz tüm kurul ve kuruluşların kamu, yerel, sivil paydaşların bir bütünlük içerisinde konuyu ele alması sahip çıkması ve sürdürülebilir kılması gerekmektedir” diye konuştu. 

‘Diyarbakır’a kaybettiği yılları turizm boyutunda da hak ettiği konuma ulaştırmak zorundayız’

Türkiye’nin turizm alanında yakaladığı başarıyı anlatan Güzeloğlu, şunları söyledi: “Yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin geleceğine yönelik büyük ölçüde şüphesiz turizm alanında yeni dönemde ve Sayın Bakanımızın da çok önemli katkı ve gayretleri ile Türkiye çok hızlı yol almaktadır. Özellikle turist sayısında ve turizm gelirlerinin artmasında Türkiye son 18 yıllık performansı ile dünyada çok önemli bir başarı hikayesi yazmaktadır. Şimdi bu büyük hikayenin Diyarbakır başlığını ve Diyarbakır ayağını da bizler yazacağız. Terör örgütü PKK'nın uzantılarının Diyarbakır ve bölgeye yaptığı ihanetin, kaybettirdiği yılları, kayıpları ve zamanları çok kısa süre içerisinde inşallah huzur ve güven ortamında kazanmak ve Diyarbakır'ı genel olarak ekonomik ve sosyal boyutta bugünkü konumuz da turizm boyutunda hak ettiği konuma ulaştırmak zorunda ve sorumluluğundayız. Özellikle turizmin doğrudan istihdama kurum yüksek istihdam sağlaması ve özellikle ekonominin çok önemli olan dış ödemeler dengesinde dövize bağlı bir gelir olması ve buna bağlı olarak Diyarbakır'ın kısa dönemde sunabileceği güzelliklerle, çünkü kısa sürede sonuç alacak bir zenginlik taşıması bizim en büyük avantajlarımız olacak. 10 bin yıllık bir geçmişi, medeniyet tarihini, birikimini, derinliğini, zenginliğini barındıran bir Diyarbakır'ın her yörenin kendisine çekecek bir bilgeliğin erdemi sunan zenginliğinin, Dicle'nin sunduğu doğal güzelliklerini, termal turizmde gerçekten bu toprakların kadim bir merkezi olan Çermiği ve çevresini kültür ve inanç alanında ilin her düzeyine yansıyan ve yayılan insanlığın ortak mirası olan güzelliklerini, Arkeolojik Park olarak hiç taşımadan her biri ziyaret herkes için her buluşmada çok zenginlikler sunan, merkezleri arkeopark olarak düşünerek kültürel gastronomik ve folklorik bütün zenginlikleri harmanlayarak insanlık tarihi belki geçmişinin şahidi Sur merkezli başlayarak yeniden bunların bir bütünlük içerisinde oluşturulması hiçte zor değil; çalışmalarımız başladı. Bugün hem onlarla ilgili bir bilgilendirme yapmak hem sektörün paydaşı sizlerle bu meseleyi bir genel grupta konuşmak hem de TÜRSAB başlığında devam eden çalışmalarımıza bir ivme kazandırmak için bir aradayız. 2023 hedefimize doğru giderken şüphesiz hem ziyaretçi turist sayısında yerli ve yabancı hem de istihdam edilecek doğrudan istihdam edilecek insan sayısında ciddi hedeflerimiz var. Geçtiğimiz günlerde yeni kurulan Turizm Ajansı Yönetim Kurulu Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ni temsilen seçilen değerli temsilcimiz Sevda Çiçek Hanım'ı da yönetimde katkılarıyla, bu da bir Diyarbakır başarısıdır. Bölgenin temsilcisi olarak Diyarbakır temsilcisi bir kardeşimizin yönetime seçilmesi yeni dönemde inşallah Diyarbakır'da çok farklı ve ivme katacak bir süreci işaret etmektedir.”

Programın sonunda TURSAB tarafından ilimiz turizmine katkılarından dolayı Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu’na plaket takdim edildi.

 

Resim Galerisi