Diyarbakır 15 Temmuz şehitlerini andı

Yurdun dört bir yanında olduğu gibi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle Diyarbakır’da da anma etkinlikleri düzenlendi. Etkinlikler kapsamında Diyarbakırlı olan 15 Temmuz şehitleri mezarları başında anıldı. 251 şehit için tarihi Ulucami de okunan Mevlid-i Şerif ve hatim duasının ardından 15 Temmuz Şehitler Parkında anma programı gerçekleştirildi. Etkinlikler, 00.13 ve 03.08 okunan selaların ardından sona erdi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 gecesi gerçekleştirdiği başarısız darbe girişiminin dördüncü yıl dönümünde, yurdun dört bir yanında olduğu gibi Diyarbakır’da da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ve şehitleri anma etkinliği düzenlendi. Etkinlikler kapsamında 15 Temmuz da şehit olan Polis Memuru Halit Gülser ve Askeri Çoban’ın kabirleri ziyaret edilerek dua edildi.

251 ŞEHİT İÇİN HATM-İ ŞERİF VE MEVLİD-İ ŞERİF DUASI OKUNDU

Etkinlikler kapsamında şehadette ulaşan 251 şehit için hatm-i şerif ve Türkçe ve Kürtçe mevlit okundu. Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Camii’nde düzenlenen etkinliğe, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile il protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan etkinlik, hatm-i şerif ve Mevlid-i Şerif’in okunmasıyla devam etti.

FETÖ’nün darbe girişimini protesto etmek ve 15 Temmuz Şehitlerini anmak için Diyarbakırlılar, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi tarafından 15 Temmuz Şehitler Parkında düzenlenen etkinliğe akın etti. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte şehitler için Kuran-i Kerim okundu. 15 Temmuz Gazisi Polis Memuru Abdulkadir Yakut’un konuşması ve 15 Temmuz konulu video gösteriminin ardından Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu bir konuşma yaptı.

Karaloğlu, darbe günü Diyarbakırlılar sokaklara çıkarak istiklaline sahip çıktı

Konuşmasına 15 Temmuz 2016 günün sıradan bir gün olarak başladığını söyleyen Karaloğlu, “15 Temmuz günü her birimizin yapacak işleri, her birimizin çözecek sorunları vardı. Ama akşam saatlerinde birileri bizim gibi düşünmüyordu. Onların bu milletten alacak hıncı vardı. Onlar bir hainliğin içerisindeydiler. Önce İstanbul’da boğaz içi köprüsünü daha sonra Ankara’da milletin iradesinin tecelligahı olan Türkiye Büyük Millet Meclisini, Cumhurbaşkanlığı Külliyesini, emniyet teşkilatımızın en seçkin birimi olan Özel Harekât Dairesi Başkanlığını bombaladılar. Anadolu’nun birçok şehrinde sokağa inerek, bu milletin dişinden, tırnağından, ekmeğinden keserek sahip olduğu silahları millete doğrulttular. Bu alçak Fethullahçı Terör Örgütü yıllarca devletin bütün kurumlarına sızarak işte o gece bu milletten intikam almak istediler. Ama onların bilmediği, farkına varmadığı bir şey vardı. Bu milletin imanının farkında değillerdi, bu millettin inancının, direnme ve diriliş inancının farkında değillerdi.  Az önce video da da izlediğimiz gibi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan milletimizi şehirlerinin meydanlarına, sokaklarına, caddelerine, havaalanlarına davet ettiğinde bu millet hiç gözünü kırpmadan topun, tüfeğin, helikopterin, savaş uçağının karşısına çıplak elleriyle ama imanı ve cesaretiyle çıktı. Onlar bunu bilmiyor ve tahmin etmiyorlardı; herkesi kendileri gibi ruhları satılmış zannediyorlardı. İşte o gece Diyarbakırlı hemşerilerimiz de cami minarelerinden okunan selalar eşliğinde Allahuekber tekbirleriyle Diyarbakır Sokak ve meydanlarını doldurarak istikbaline, istiklaline, hürriyetine ve namusuna sahip çıkmıştır. Her birinize Diyarbakır Valisi olarak teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

Karaloğlu, 15 Temmuz’da yaşananları unutmayacağız

FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz gecesi yaşattığı ihaneti bu milletin unutmayacağını belirten Karaloğlu, “Eğer unutur ve unuttursak emin olun ki tekrar eder. Onun için bu alçak FETÖ terör örgütünün o akşam bize yaşattıklarını bu millete yaşattıklarını unutmayacak ve unutturmayacağız. Çocuklarımıza, gençlerimize ve vatandaşlarımıza bu alçaklığı anlatmaya devam edeceğiz. Sevgili Diyarbakırlılar biz bu topraklarda çok ihanet gördük ama böylesini ilk defa o gece yaşadık. Çünkü o gece milletin kurumlarına sızan hainler milletin silahlarını millete doğrultuyordu. Daha önce de bu ülkede darbeler, darbe teşebbüsü olmuştu ama böyle bir alçaklık ve rezilliği ilk defa yaşıyorduk o gece. Sevgili Diyarbakırlılar uyanık olmak ve uyanık kalmak zorundayız. Eğer uyanık kalmazsak o gün dini duyguları istismar ederek oluşturulan terör örgütleri, bu gün bölgemizde ırkçılığı mezhep farklılıklarını bahane ederek neredeyse alfabede harf bırakmadan oluşturulan ama emperyalizme hizmet eden birçok terör örgütü var ülkemizde, bölgemizde ve komşu ülkelerde. Hepsine karşı uyanık olmak, hepsine karşı milli birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi korumak zorundayız. Yoksa hem kardeşliğimize, inancımıza,  kitabımız kur-an i kerime, hem de peygamberimiz hazreti Muhammed Mustafa ya kast ederler. Onun için uyanık olmak, uyanık kalmak zorundayız. Onun için aramızdaki sevgiyi ve muhabbeti büyütmek durumundayız. Onun için aramızda fitne çıkartan, bozgunculuk yapanlara fırsat vermemeliyiz. İşte 15 Temmuz günleri bu konuları konuşmak için de sizlerle hasbihal etmek için de bizim için bir fırsat oluyor” ifadelerini kullandı.

Karaloğlu, milletimiz hainliklere fırsat vermez

15 Temmuz gecesi şehit olan 251 kişinin arasında Diyarbakırlılarında olduğunu anımsatan Karaloğlu, “O gece 251 şehidimizin içinde Diyarbakırlı şehitlerimizde vardı. Allah bütün şehitlerimize, bu toprakları bize vatan kılan, vatan için mücadele ederken şehit olan bütün şehitlerimize ve gazilerimizden ahirete intikal edenlere rahmet etsin. Hayatta olan gazilerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyoruz. Diyarbakır’dan 3 şehidimiz var değerli arkadaşlar. Özel harekat dedim ya az önce Gölbaşındaki Özel Harekat Daire Başkanlığının bombalanması neticesi şehit olan polis kardeşlerimizden birisi de Diyarbakırlı hemşerimizdi. Halit Gülser kardeşimizi bugün mezarı başında ziyaret ettik ve dualar okuduk. Allah tekrar rahmet etsin. Diğer 2 şehidimiz Askeri Çoban ve Mehmet Karaaslan. Rabbim bütün şehitlerimize rahmet etsin. Bugün Askeri Çoban’ı da mezarı başında ziyaret edip yakınlarına tekrar sabırlar diledik. Değerli Diyarbakırlılar o gece 251 vatandaşımız gözünü kırpmadan şehadete yürüdü. Onların al kanları, milletimizin dirayeti ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği ile karanlık olarak başlayan 15 Temmuz gecesi bir zaferle sabaha ulaştı Allaha hamd olsun. İşte bu milletimizin zaferiydi. İşte bu milletimizin istikbaline, istiklaline ve hürriyetine sahip çıkmasıydı. Bu millet artık bundan sonra bu ve benzeri hainliklere fırsat vermeyeceğini o gece dosta ve düşmana bir kez daha göstermiş oldu” dedi.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi nedeniyle 15 Temmuz etkinliği için duyuru yapmadıklarını belirten Karaloğlu, “Aslında bu sene çok fazla çağrı yapmadık. Pandemi vardı ve pandemi dolayısıyla daha az Diyarbakırlıyı aslında bekliyorduk. Ancak Diyarbakır 15 Temmuz gecesi olduğu gibi dördüncü yıl dönümünde de meselesine sahip çıkmış ve 15 Temmuz Parkını doldurmuştur. Ben hepinizi ayrı ayrı teşekkür ediyor, 15 Temmuz Demokrasi Milli Birlik ve Dayanışma Gününüzü kutluyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı hitaplarının ardından etkinlik, 15 Temmuz video ve fotoğrafları eşliğinde marş ve ilahilerle devam etti. Etkinlikte, 15 Temmuz Şehitleri sancak koşusu bitiminde milli sporcular, sancağı Vali Karaloğlu’na teslim etti. 15 Temmuz Şehitler Parkındaki etkinlik, Vali Karaloğlu’nun kamu kurum ve kuruluşları ile Sivil Toplum Kuruluşlarının çadırlarını ziyaret edip teşekkür etmesinin ardından sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim Galerisi