Karaloğlu: Kurallara uyarsak virüsle mücadeleyi biz kazanacağız

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda Yenişehir İlçesi Ofis semtinde yapılan Koronavirüs (Covid-19) denetimlerine katılan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “Kurallara uymazsak virüs bizi hasta etmeye, sevdiklerimizi aramızdan almaya devam edecek” dedi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelge doğrultusunda Yenişehir İlçesi Ofis semtinde yapılan Koronavirüs (Covid-19) denetimlerine katıldı. Ofis semtinde kurulan pazar yeri ile halk arasında Sanat Sokağı olarak bilinen Kafeler Sokağı’nı gezen Vali Karaloğlu, maske takmanın önemini belirterek vatandaşlara sosyal mesafe kurallarına dikkat etmelerini istedi. Denetimler sırasında vatandaşların taleplerini dinleyen Karaloğlu, iş yeri sahiplerini Koronavirüse karşı konulan kurallara uymaları konusunda uyardı. Vali Karaloğlu’na İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu eşlik etti.

Koronavirüs tedbirlerine uyulması için farkındalık oluşturmak istiyoruz’

Yapılan denetimlerin ardından açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, amaçlarının Koronavirüs tedbirlerine uyulması için bir farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Koronavirüs salgının hız kesmediğini ve mücadelenin devam ettiğine dikkat çeken Vali Karaloğlu, “Kurallara uymazsak virüs bizi hasta etmeye, sevdiklerimizi aramızdan almaya devam edecek. Onun için toplum olarak her birimiz fert fert sorumluluğumuzu yerine getirirsek, konan kurallara uyarsak virüsle mücadele biz kazanacağız. Tedbir almazsak, konan tedbirlere uymazsak o zaman virüs kazanacak, bizi hasta edecek, bizi veya sevdiklerimizi öldürmeye devam edecek” dedi.

Kurallara uymaya devam edelim’

Koronavirüs ile mücadelenin Diyarbakır, Türkiye ve Dünyada sürdüğünü dile getiren Vali Karaloğlu, “Bugün de gördüğünüz gibi incelemede bulunduk, maalesef konan kurallara tam olarak uyulmadığını gördük. Uyarılarımızı yaptık, işletme sahiplerimizi uyardık. Pazarda vatandaş, hala tezgahtan seçerek mahsul alıyor, bu doğru değil. Zaman geçtikçe biraz kuralların gevşediğini görüyoruz. Vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Ne olur hem kendimiz için hem sevdiklerimiz için hem de toplum için konan kurallara uymaya devam edelim” ifadelerini kullandı.

İzolasyona uymayanlar KYK yurtlarına alınıyor’

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyi hatırlatan Vali Karaloğlu, şöyle konuştu: “İzolasyona uymayan vatandaşları artık Kredi Yurtlar Kurumları (KYK) yurtlarına alıp izolasyon sürelerini o yurtlarda tamamlattırıyoruz. Eğer bir vatandaşımızın testi pozitif çıkmışsa veya pozitif birisi ile temas halinde ise 10 günlük izolasyon süresini evinden çıkmamak şartıyla evinde yapması lazım. Eğer bunu ihlal ediyorsa biz de bunu tespit etmişsek, ki çok sıkı denetimlerimiz hem kolluk birimlerimizle hem filyasyon ekiplerimiz ile bunu denetliyoruz, tespit ettiğimizde vatandaşımızı yurda götürüyoruz, izolasyon süresini orada tamamlattırıyor ve orada yaptığımız masrafı da kendisinden tahsil ediyoruz. Vatandaşımızın bu duruma düşmemesi için mutlaka izolasyon sürecinde evinden çıkmaması lazım.” 

Karantinadan kaçanlar hakkında suç duyurusu

Vali Karaloğlu, Koronavirüs testi pozitif olan bir vatandaşın izolasyonu terk edip sokağa çıkmasının taksirle adam öldürmek ile eşdeğer olduğunu ifade etti. Karantinadan kaçanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Karaloğlu, “Zaten şu anda biz bu yakaladığımız vatandaşlarımızla ilgili savcılıklara suç duyurusuna bulunuyoruz. Onun için ne olur vatandaşlarımız hem konan kurallara hem izolasyon kurallarına harfiyen uyusunlar bize yardım etsinler” şeklinde konuştu.

‘Kurallara uyarak sağlık çalışanlarını motive edelim’

Salgın sürecinde sağlık çalışanlarının da çok yorulduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, “Sağlık teşkilatımız Mart ayından bu yana ayakta, 24 saat sistemi ile çalışıyorlar. Artık onlar da çok yoruldu ve onların işlerini hafifletmek, onları kurallara uyarak motive etmek için kurallara daha sıkı sıkıya sarılmamız gerekir” diye konuştu.

Resim Galerisi