“Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı” çalışmaları sürüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin en önemli su kaynağı olan “Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması Projesi” kapsamında çalışmalarına devam ediyor.

DİSKİ Genel Müdürlüğü, proje kapsamında yaptığı çalışmayla havzanın genel özelliklerinin ortaya çıkararak su kalitesinin tespitini sağlıyor.

Mevcut durum tespit çalışmaları kapsamında havzanın konum ve sınırları, yerleşimler ve nüfus, kentsel altyapı, ulaşım altyapısı ve planlar, havzanın fiziksel özelliklerinde iklim, jeoloji, topografya, hidrojeoloji, hidroloji ve toprak özellikleri, havzanın ekolojik yapısı bölümünde havzada korunan alanlar, ekosistem ve habitat değerlendirilirek, havzanın sosyo-ekonomik yapısında ise yerleşim demografisi, sosyal yapı analizi ve ekonomik sektörler ayrıntılı şekilde belirlenecek. 

Kentin geleceği açısından oldukça önemli bir yere sahip olan ve Temmuz 2021’de başlayan proje çalışmaları 550 günde tamamlanacak. 

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, kentte su sağlayan Dicle Barajı Gölü’nün kent açısından oldukça önemli olduğunu ve bu sebeple korunması gerektiğini söyledi.

Dünyada özellikle küresel ısınmayla birlikte yaşanan su sıkıntısının son zamanlarda kendini iyice hissettirdiğine dikkat çeken Tutşi, projenin bu yönüyle kente büyük katkı sunacağını vurguladı.

Alanında uzman akademisyenlerin projede yer aldığını belirten Tutşi, projede saha raporlarının yer alacağı kaydetti.

İçme suyu ile ilgili yapılan her bilimsel çalışmayı önemsediklerine değinen Tutşi, DİSKİ’nin çalışmalarında yol haritası olacağını aktardı.

 

Resim Galerisi