DİSMEK “Halk Üniversitesi” olma yolunda ilerliyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları’nı kent merkezi ve ilçelerde yaşayan vatandaşların rahat ulaşabilmesi amacıyla kurs merkezlerini artıyor.

Büyükşehir Belediyesi, Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları (DİSMEK) ile kentte istihdamı artırma ve çeşitli iş kollarına kalifiyeli eleman yetiştirmek amacıyla her yaş grubundan Diyarbakırlılara yönelik verdiği mesleki eğitim ve kişisel gelişim kursları yoğun ilgi ile devam ediyor.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, mutfak sanatları, pastacılık, kilim dokuma, el sanatları, tekstil, çini işleme, sepet örücülüğü, bez bebek, çok amaçlı el sanatları, cilt bakımı, kuaförlük, teknoloji, dil ve kişisel gelişim başta olmak üzere birçok alanda verdiği eğitimlere vatandaşların rahat ulaşabilmesi amacıyla kurs merkezlerini artıyor.

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’ndaki 12 atölye ve bir kişisel gelişim sınıfının yer aldığı merkezde 2020-2021 eğitim sezonunda 25 branşta 2 bin 310 kursiyer, 5 atölye ve bir kişisel gelişim sınıfının bulunduğu Silvan Kurs Merkezinde ise 7 branşta 480 kursiyer eğitim aldı.

2020 - 2021 kurs döneminde açılan 216 modülden 5 bin 70 kişi faydalanırken 2021 - 2022 döneminde 3 merkezde devam eden kurslarda 1266 kişi eğitime devam ediyor.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Bağlar ilçesinde faaliyete geçirdiği 9 atölye, 4 bilişim teknolojileri sınıfı, 4 kişisel gelişim dersliğinin yer aldığı Göletli Park DİSMEK Kurs Merkezi’nde 36 modül kurs programı ile 720 kursiyer eğitime başladı.

Mesleki eğitimlere her yaştan vatandaşın ulaşabilmesi için çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi, Bismil ve Çınar’da başlattığı DİSMEK kurs merkezlerinin inşası sürüyor.

Çocuklu ebeveynler için kreş hizmeti

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, merkezlerde oluşturduğu Çocuk Oyun Odaları ile eğitim alan kadın kursiyerlerin, 3-6 yaş aralığındaki çocuklarının keyifle vakit geçirebileceği, eğlenerek öğrenebileceği sınıflarda kreş hizmeti sunuyor.

Kurs başvuruları devam ediyor

Büyükşehir Belediyesi, başvuru işlemlerini kolaylaştırmak, verilen eğitimlerin görünürlüğünü artırmak ve süreç yönetimini hızlandırmak için  “DİSMEK Kurs Yönetim Sistemi”ni hayata geçirdi.

Diyarbakırlılar, açılacak kursların modül, branş, eğitim tarihleri ve saatleri, hangi kurs merkezinde verildiği, merkezin ilçe, adres ve iletişim hakkında detaylı bilgilere www.dismek.org.tr web sitesi üzerinden ulaşabilecek.

Devam eden kurslardan yararlanmak isteyenler www.dismek.org.tr adresi üzerinden başvuru yapabilir.

“Gelsinler, kendilerini geliştirsinler”

Tekstil atölyesinde kurs gören Suna Eroğlu, kendini geliştirmek amacıyla yaptığı araştırmalar sonucunda DİSMEK kurslarına kaydolduğunu söyledi.

Kursta gördüğü eğitimden memnuniyetini dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu:

“Benim kadınlara tavsiyem evde oturmamaları, bu tarz kurslara kayıtlarını yaptırmaları. Ücret yok, herhangi bir maddi zorlukla karşılaşmayacaklar. Gelsinler, kendilerini geliştirsinler. İlerleyen zamanlarda bir iş sahibi olma açısından da bence çok güzel bir alan.” 

“Burayı ‘Halk Üniversitesi’ olarak görüyoruz”

Kursiyerlerden Eslem Ataş, dikiş nakış işlerine çok meraklı olduğu için kursa kaydolduğunu belirtti.

Altaş, şunları kaydetti:

“Ne yapabilirim diye düşünürken DİSMEK’i gördüm, çok mutlu oldum. Kayıt olup başladım ve hocalarımızın desteğiyle hayal ettiğim ürünleri üretmeye başladım. Burayı Halk Üniversitesi olarak görüyoruz. Buradan çıktıktan sonra sertifikamızı alıp bir yerde çalışmayı kesinlikle istiyoruz. Bazı insanların okul okumaya imkanı olmuyor ama bu kurslar hayallerimize ulaşmak için yapabileceğimiz en kolay şey.”

Kursiyerlerden Yaren Süsün, işyeri açma amacıyla kuaförlük kursunda eğitim almaya geldiğini vurguladı.

Kursta eğitmen eşliğinde saça geçici ve kalıcı şekil verme, maşa, fön, topuz, örgü gibi detayları öğrendiklerini belirten Süsün, bir şeyler öğrenmek isteyenlerin ev oturmaktansa kurslara katılıp kendilerini geliştirmesi gerektiğini aktardı.

İşyeri açmak için Pastacılık Kursuna katıldığını anlatan Devran Zencir, pasta, kurabiye, baklava, tatlı çeşitleri yapmayı öğrendiğini söyledi.

Zencir, sertifika alarak işyeri açıp aile bütçesine destek olmayı istediğini dile getirdi.

“Kendim kursa geliyorum çocuğum da eğitim alıyor”

Kursiyerlerden Sema Coşkun ise merkezde bulunan çocuk oyun odaları sayesinde oğluyla kursa gelebildiğine işaret etti.

“Kursa gitmek istiyordum. Çocuğumu da düşünüyordum. Nereye bırakabilirim, nasıl gideceğim, nasıl olacak diye düşünüyordum.” İfadelerini kullanan Coşkun, şöyle konuştu:

“Bu merkez böyle bir imkan sundu bizlere hem kendim kursa geliyorum hem de çocuğum yukarıda eğitim alıyor, gayet mutlu oluyorum. DİSMEK’te faydalı kurslar var, çok memnunum. Evde oturmaktansa en azından bizde bir şeylerle uğraşmış oluyoruz. Hem kendimize bir katkıda bulunuyoruz hem de çocuğumuz eğitim almış oluyor.” 

Kursiyer Sevgi Gökkara ise boş vakitlerini değerlendirmek için El Sanatları Kursunda eğitim gördüğünü anlattı.

Gökkara, kursa katılırken çocuğunu merkezdeki oyun odasına bıraktığı için daha rahat olduğunu, kurstayken çocuğunun yanında olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.

Video

Resim Galerisi