banner bayram
    banner sur disi
    banner nazim hikmet

Diyarbakır’da Akıllı Kavşak Sistemi devrede

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla başlattığı çalışmalar sonucu 15 kavşakta Akıllı Kavşak Sistemi’ni uygulamaya başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezindeki trafik yoğunluğunu azalmak amacıyla kavşaklarda başlattığı hazırlık çalışmalarını tamamladı. Yapılan çalışmalar sonucu 15 kavşakta (Tekel, Diclekent, Selahaddin, Musa Anter, Fırat, Nazım Hikmet (Mahabat Bulvarı), Muhaberat (Gevran Caddesi birleşimi), Kışla, Adliye, Belediye (Elazığ Caddesi), Medya ve Ahmet Arif (Diclekent Caddesi), Gaziler ve Polatlar (Fırat Bulvarı), Dağkapı) Akıllı Kavşak Sistemi kurulurken, sistem kent genelinde toplam 54 kavşakta uygulanacak.

Yoğunluk yüzde 90 azalacak

2 milyon 790 bin liraya mal olacak Akıllı Kavşak Sistemi ile araç yoğunluğuna göre kameralar ışık sistemini otomatik yönlendirecek. Kontrol için kurulacak merkezden yoğunluk sırasında manüel müdahale ile trafik akışında yoğunluk yaşanmasının önüne geçilecek. Akıllı Kavşak Sistemi'nin tüm kavşaklarda devreye alınmasıyla trafik yoğunluğunda yüzde 90 rahatlama olacak.

Uygulamanın getirdiği faydalar

Akıllı Kavşak Sistemi’nin getirdiği faydalar ise şöyle: "Yol kapasitelerinin yüksek verimde kullanılması, sürücü ve yaya trafik güvenliğinin arttırılması, emisyon salınım oranlarının düşürülmesi, yakıt ve yedek parça harcamalarının azaltılması, bekleme sürelerinin azaltılması, merkezi olarak arıza tespiti ve anındaya da en kısa sürede müdahalenin sağlanması, itfaiye araçlarının geçiş üstünlüğünün sağlanması, sinyalizasyon faz düzenlemelerinin otomatik yapılması, yeşil dalga uygulamalarına imkan sağlaması, acil afet durumlarında Trafik Kontrol Merkezinden şehir merkezinin kontrolünün sağlanması, çağrı merkezi kurularak otobüslerle ilgili şikayetlere anında müdahale edilmesi, en yoğun 9 durağın uzaktan izlenebilmesi, ileriki dönemde yapılacak akıllı durakların uzaktan kontrolünün sağlanması."

Yeşil Dalga Uygulaması

Mahabad Bulvarı ve Elazığ Caddesi üzerindeki kavşaklarda gidiş geliş yönünde birer kez durmak suretiyle 70 km/sa hızla Yeşil Dalga Uygulaması başlatıldı. Uygulama sayesinde Mahabad Bulvarı ve Elazığ Caddesi'nde seyir eden trafik akışı, kırmızı ışık sistemine takılmadan devam edecek. Ayrıca Diclekent Bulvarı üzerindeki Medya Kavşağı, Fırat Bulvarı üzerindeki Gaziler ve Polatlar Kavşakları ile Elazığ Caddesi üzerindeki Dağkapı Kavşağı'nda Dinamik Kavşak Kontrol Sistemi başlatıldı. Başlatılan sistemle araç sayısındaki yoğunluğa göre ışık süreleri belirlenerek trafik akışının rahatlatılması amaçlanıyor.

« Haziran 2017 »

Güneşli