Bu sayfayı yazdır

Ergani ve Silvan’da katı atık aktarma istasyonları tamamlandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin 50 yıllık çöp sorununu çözdüğü Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesi kapsamında Ergani ve Silvan’da katı atık aktarma istasyonu yapım çalışmalarını tamamladı. 

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, EKAY projesinin 2. etabı kapsamında tüm ilçelerde vahşi çöp depolama alanından kaynaklı kirliliği ortadan kaldırmak amacıyla aktarma istasyonları inşa ediyor.

Atık yönetimini ilçe belediyesiyle koordineli yürüten Büyükşehir Belediyesi, Ergani’den günlük 120 ton Silvan’dan da günlük 130 ton olmak üzere toplanan çöpleri, aktarma istasyonu, çekici ve treyler vasıtasıyla Karacadağ çöp depolama alanında bulunan EKAY’a taşıyor. 

Ergani ve Silvan’dan taşınan evsel atıklar, buradaki tesis bünyesinde bulunan enerji üretim santralinde bertaraf edilerek enerji üretiliyor. Atıkların Karacadağ’daki EKAY tesisine taşınmasıyla metan gazından elde edilen enerji miktarının artırılması hedefleniyor.

Tüm ilçelerdeki vahşi depolamaya son verilecek 

Modern aktarma istasyonlarının kurulmasıyla birlikte vahşi depolamanın önüne geçilirken, kontrolsüz atılan atıkların çevreye olumsuz etkileri kontrol altına alınarak kirliliğin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.

Devreye alınan transfer istasyonlarıyla ilçe belediyelerin ayrı ayrı taşıma hattında oluşturduğu trafiğin azaltılması, yakıt tasarrufu, emisyon salımının ve karbon ayak izinin daha aza indirgenmesi hedefleniyor. 

Rehabilite çalışmalarıyla çöp sızıntı sularının, içme ve kullanma sularına karışımı engellenecek, vahşi depolama ile ilçelerdeki kötü hava, istenmeyen kokular, haşere ve sineklerden kaynaklanan sorunlar ortadan kalkacak.

Çevreye duyarlı belediyecilik anlayışı

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, projenin kent için önemine değinerek şunları dile getirdi:

“Ergani ve Silvan Katı Atık Transfer İstasyonlarımız tam kapasite faaliyete alındı, her iki ilçemizden günlük toplam 250 ton evsel atık, Karacadağ EKAY tesisine taşınmaya başlandı, hayırlı olsun. Çevreye duyarlı bir belediyecilik anlayışı ile çalışmaya devam ediyoruz. Sırada diğer ilçeler var. Bizi izlemeye devam ediniz.”

Video

Resim Galerisi