Bu sayfayı yazdır

Sayın Güzeloğlu: DİSKİ Türkiye'nin en iddialı kurumu olarak öne çıkacak

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nü (DİSKİ) ziyaretinde açıklamalarda bulunan Sayın Valimiz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, kısa sürede gerçekleştirecekleri çalışmalarla DİSKİ'yi Türkiye'nin en iddialı kurumu olarak ön plana çıkaracaklarını söyledi.  

 

DİSKİ'yi denetleyerek incelemelerde bulunan Sayın Valimiz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, ilgili birim amirlerinden yürütülen çalışmalarla ile ilgili bilgi aldı. Personelle de bir araya gelen Sayın Güzeloğlu, "Hizmet alanı olan temiz ve sürekli sürdürülebilir suyu buna bağlı olarak altyapı ve arıtma sistemlerini ve buna bağlı bütün süreçleri yöneten kurumumuz DİSKİ. Bu açıdan bir belediye hizmetinin olmazsa olmazı, çağdaş bir hayatın ve şehir yaşamının en önemli hizmet alanıdır. Onun için DİSKİ bizim için her zaman kamu hizmetinin en önemli ve temel alanı. O açında kurumsal kimliği ile DİSKİ’nin bugün sunduğu tüm hizmetleri çok daha nitelikli, çok daha sürdürülebilir ve o anlamda öngörülebilir olması da temel hedefimiz ve gayemiz." dedi. 

 

"Diyarbakır çok daha iyisini hak ediyor"

 

Geçen hafta yapılan görevlendirmeyle Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği'ni de üstlendiğini belirten Sayın Güzeloğlu, "Gerek Büyükşehir’in diğer bütün temel hizmetlerinde gerekse de sizin kurumunuz dahil bütün ölçeklerde kaynakların verimli ve milletin yararına nitelikli bir kamu hizmetinin her şeye layık Diyarbakırlılara sunulmasında gerideki belediye süreçlerinde ne yazık ki çok büyük bir ihmal, çok büyük bir boşluk ve çok büyük bir yetersizlik görülüyor"Kenttin yabancısı olmadığını ve Diyarbakır'ın bugün bulunduğu konumdan çok daha ötesini hak ettiğini ifade eden Sayın Güzeloğlu, bunu gerçekleştirmek için var güçleriyle çalışacaklarını dile getirdi. 

"Bizim derdimiz Diyarbakır"

17 ilçenin 17 bin kilometrekarede yaşayan 1 milyon 800 bin vatandaşın her şeyin en güzeline layık olduğuna dikkat çeken Sayın Güzeloğlu, fakat hizmet alanında ne yazık ki ciddi boşlukların bulunduğunu aktardı. Mahalle muhtarlarının son 5,5 ayda ilaçlama yapılmadığını bildirdiklerini açıklayan Sayın Güzeloğlu, "Bugün köylerdeki hala süren yol, su, kanalizasyon ve benzeri bütün eksikler ve aksaklıklar gerideki yönettikleri tüm süreçte halkı öncelemeyen, insanı merkeze almayan ve acı ki Diyarbakır’a değer ve önem atfetmeyen bir anlayışın sonucudur. Hani bir insanın bir insanı sevdiğini nerden anlarsınız. Sözden mi yoksa özüyle mi, onun için fedakarlığıyla mı, çabasıyla mı, gayretiyle mi? Derdi millet olanın çilesi çok olur. Derdi hizmet olanın derdi olur ama derdi bu olamayanın da bunlarla bir ilgisi olmaz. Tüm bu kaynaklar milletin emrine tahsis edilse, millet merkezli bir hizmet anlayışla buluşsaydı. Bugün siz de biliyorsunuz ki her biriniz ve hepimiz biliyoruz ki Diyarbakır buradan çok ötede olurdu. Bakın bizim derdimiz bu belde, Diyarbakır. Diyarbakır’ın da derdi bizim derdimiz. Diyarbakır’ın sokaklarında insanlar artık huzur istiyor, güven istiyor, iş istiyor, aş istiyor, kalkınma istiyor. Bunu dışarıdan uzaktan söylemiyorum. Bu bölgenin hemen çok yakın bir beldenin insanı olarak iki buçuk yıldır da Diyarbakır’ı yöneten bir Valiniz olarak dokunduğum herkesin yüreğinden ve sözlerinden söylüyorum " ifadelerini kullandı. 

 

"Bu kenti dönüştürecek projelerimiz var"

Diyarbakır için önemli projeleri bulunduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "Şu anda Diyarbakır’da hazırladığımız projeler, Cumhurbaşkanımızın desteğiyle hayata geçirdiğimiz altyapı başta Silvan Projesi olmak üzere Organize Sanayi Bölgesi, Tekstil İhtisas Bölgesi, Lojistik Bölgesi. Tüm bunlar ve turizm ağlarında inşallah eylem planımızda çok kısa bir zamanda hayata geçecek. Sur’dan başlayarak bu kentin geleceğini dönüştürecek ve değiştirecek projelerimiz var. İşimiz iş bizim ideoloji değil, ihanet değil. İhalelerde kör kuruşun hakkını arkadaşlarımın hepsine talimat verdim o hakkı koruyacağız. Çünkü milletin emaneti. Dağkapı’da, Fiskaya’da, Seyrantepe’de emeğiyle çalışan akşama kadar güneşin altında her bir vatandaşın herkesin hakkı var o kuruşta. Bunu sizlerden de istiyorum. Vebali büyüktür. Hukuken de vicdanen de imanen de ahlaken de. Ne yapıyorsak şeffaf yapıyoruz ve yapacağız. Kaynakları örgüte, ihanete, ötekine, berikine değil millete millette. Rekabeti orada yapıp en nitelikli kamu hizmetini Diyarbakır’a sunacağız. Bunu yapacak irademiz var hamdolsun, bunda bir sıkıntımız yok. Ve bir ekip olarak sizlere güveniyorum. Sizler bu beldenin Diyarbakır’ın insanlarısınız evlatlarısınız. Diyarbakır’a siz sahip çıkacaksınız. Şüphesiz ki bu sahip çıkmayla çocuklarınızın ve gelecek kuşakların hakkını da korumuş olacaksınız. Bu hepinize düşen bir sorumluluktur" şeklinde konuştu. 

 

"Diyarbakır’ı hakkettiği yere taşımanın mücadelesindeyiz"

 

Diyarbakır'a ilk defa gelen ziyaretçilerin kentte aşık olduğunu belirten Sayın Güzeloğlu, "İnsanı çeker derinliğiyle zenginliğiyle birikimiyle kucaklar sımsıcak. Biz bunun derdindeyiz. Diyarbakır’ı doğru anlatmanın, Diyarbakır’ı hakkettiği yere taşımanın mücadelesindeyiz. Burada sizlerde bu ekibin bir parçasınız. Samimiyetle, gayretle, ihlasla devletine, değerlerine, milletine sadakatle çalışan herkesle yol yürürüz. İlk gün söyledim. Bizim kimseyle bu anlamda bir ön yargımız olamaz. Zaten sizden başkasıyla da bu işi yapamayız. Ama bir şartla zihninde ve beyninde bu beldeye bu millete ihanetin en ufak bir parçası kalırsa ondan tek bir adım atmayız, atamayız. Lice’den Hani’ye,Dicle’den Kulp’a,Terkan’a, Karacadağ’a nereye gidersem gideyim bugün Vali olarak gittim geçmişte de gidiyordum hala yolda sıkıntımız hala temel altyapı hizmetlerinde eksiğimiz hala vatandaşın temel haklarında hizmet noktasında boşluğumuz varsa bunun izahı yok ki" dedi.

 

"Çeyrek asırdır aşılamamış eksiklikler kısa bir sürede aşılacak"

 

33 yıldır devlet hizmetinde ve 17 yıldır kesintisiz valilik yaptığını kaydeden Sayın Güzeloğlu," Çalıştığım diğer büyükşehirlerin hiç birisinde bu derece bir eksiklikle karşılaşmadım. Her biriniz bu alanda diğer kendi kurumunuzun benzerlerini karşılaştırın bakalım. DİSKİ’de de öyle sorunlar var. Sabaha karşı DİSKİ’nin raporunu okuyorum. Hala altyapıda yapısal eksiklikler var. Nerdeyse bir çeyrek asırdır aşılamamış noksanlıklar var. Bu eksiklikler çok kısa bir sürede aşılacak. Ama bir de bir sorgu ve soru sorulması gerekecek. Bugüne kadar niye yapılmadı bunlar? Derdimiz hizmet olsa yapılırdı. Dertleri hizmet olsa yapılırdı. Dertleri o değil, Diyarbakır bunları hak etmiyor. Diyarbakır bu eksiklikleri hak etmiyor. Geçen pazartesiden önce Pazar günü bir taziyeye gidiyoruz bir köye, bir mahalleye. Vatandaş çıkmış yola el kaldırdılar durduk. Hanımefendi, beyefendi kardeşlerimiz hemşehrilerimiz.Erkekler bir şey anlatacaklar ama esas arkada yüreği yanık biri var arkada bir bacımız. Geldi dedim siz durun bakayım geldi. Eline tencereyi almış o ne dedim? Bak valim dedi tencerenin dibinde bir karış toz zaten geçtiğimiz yol belli. Öyle bir toz kalkıyor ki göz gözü görmüyor. Dedi vazgeçtik yoldan, tozdan yemek yapamıyoruz yemek yiyemiyoruz. Peki bunu iletmediniz mi dedim. Gittik kimse bizi dinlemedi, biraz ısrar edince de kovaladılar gittik. Peki bir belediye bu dertle dertlenmeyecekse, ilaçlamayacaksa, suyu kanalizasyonu yapmayacaksa ne yapacak? Ne yaptıklarını biliyorsunuz. İşte onu yaptıkları için de bu değişiklik gerekti" şeklinde açıklamalarda bulundu. 

"Çalışarak bu kentin vicdanı ve  sesi olun"

Kentti severek hizmet etmenin önemine dikkat çeken Güzeloğlu, " Her biriniz doğru işi bu kenti güzele taşıyacaktır. Tek başınıza bizim bir kaçımızın istemesi değil. Bakın bunu söylerken sadece DİSKİ ile belediyeyle ilgili anlatmıyorum. Eğitimden başlayarak anlatıyorum. Çocuklarınızın okuduğu okulların eğitim kalitesinden başlayarak anlatıyorum.Kocaköy’de mezun olmuş liseyi bitiren çocukların, Üniversite sınavının başarısızlığının derdiyle konuşuyorum 2,5 yıldır.Diyarbakır’ın eğitimi böyle değildi. Burada belli bir yaştakiler var, şöyle altmışa yakınlar bilir.Bir dönem Diyarbakır’ın Ziya Gökalp Lisesinin Türkiye’deki durumunu biliyorsunuz değil mi? Markasını biliyorsunuz değil mi? Ve Diyarbakır liselerini.Yaklaşık on yıl benim bir akrabam  orada müdürlük yaptı.Peki bugünkü hali nedir?Aynı şey.Dertleri Diyarbakır’ın eğitimi, başarısı,gelişmesi değil ki.Her alanında Diyarbakır’ı bu çöküşün içine konu ederek kendi ellerinde yönetebilir bir Diyarbakır kaosu üretmek istiyorlar.İşte bir hafta on gündür bağırıyorlar.Sokağa çıkın, yakın, yıkın yok edin.Hamdolsun benim hemşerilerim hiçbirine icabet etmedi.Ama onlar baktı ki millet icabet etmiyor, gitti bir fakirin minibüsünü yaktılar, garibanın.Geldi senetleri gösteriyor.Bu memleketin bir evladı. Senetler elinde yanmış minibüs ile karşımızda. Kınayan çıktı mı? O fukaranın ekmeğiyle o derdine düşenin minibüsünü yakmanın kınayanı çıktı mı? O demokrasi avarelerinde. Halkçılık budur.Halkı sevmek budur.Halkın ekmeğini yakmak, halkın varlığını yok etmek değildir.Ucuz bunlar, bunlar ucuz.İşte Hacire Ana yüreği yanık.Hepiniz izlediniz dünya izledi.Bir tane oğlumu kandırdılar götürdüler, öldürdüler diyor.İkincisini götürecekler diye gidip binanın önünde yattı.Ondaki yüreğin yarısı, ondaki yüreğin dörtte biri erkeklerde olsaydı; bugün bu kadar terbiyesizlik, ölçüsüzlük, ihanet buraya gelmemiş olurdu.Ben gittim kendisiyle konuştum.Ben anayım diyor, çocuğumu alıyorlar.Ses var mı yok.Benim ricam  bu kentin vicdanın sesi olun çalışarak"ifadelerini kullandı. 

"En temel yakınlığımız Diyarbakır'a hizmet olacak"

DİSKİ’nin bütün personelinin kendileri açısından ayırt etmeden bir olduğunu vurgulayan Sayın Güzeloğlu, "Bu hizmeti taşıyan bir gönül elçisi olun dokunun.Değişimi hissettirin, dokunun.Türkiye örneklerindeki bütün kurumlardan en iddialı kurum olarak DİSKİ’yi biz öne çıkartacağız.Biz bunu yapacağız sizle yapacağız.Ama bu işi esas yapacak olan siz olacaksınız.İnşallah çok kısa bir sürede, bu kent sadece belediye anlamında değil, çünkü benim tek işim o değil.Eğitimden kültüre, Süper Ligde oynadığı günlere Diyarbakırspor’un, sanata, turizme,altyapıya bu gücümüz var bizim.Bunu yapacak birikimimiz var en önemlisi heyecanımız var.Allah mahcup etmesin.Sizlere güveniyorum arkadaşlar.Bir valiniz olarak bir kardeşiniz olarak bir hemşeriniz olarak belki dokunsam her birinizden buluşacağımız yakınlıklarımız var.Ama en temel yakınlığımız Diyarbakır’a hizmet olacak.Ama sadece merkezine değil ben dün talimatı verdim arkadaşlara benim için Diyarbakır Kayapınar Yenişehir değil.Her taraf her kişisi,her köşesi, çözülecek her meselesi" dedi.

Sayın Güzeloğlu, personelle hitaben yaptığı konuşmanın ardından daire başkanlarıyla projelerin değerlendirildiği bir toplantı yaptı. 

 

Resim Galerisi