Fiskaya Cam Teras açıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların Taş Konak, Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri ve Millet Bahçesi’ni bir arada izlenmesi için  yaptığı Fiskaya Cam Terası hizmete açtı 

Karaloğlu: 

“Dışarıdan gelen misafirlerimiz artık bu cam terastan Diyarbakır'ın güzelliklerini görme şansına kavuşacak”

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Fiskaya  Cam Terasın açılışını gerçekleştirdi. 

Törende konuşan Vali Karaloğlu, Diyarbakır’ın 12 bin 500 yıldır insanlığın yurdu, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış, büyük bir kültür ve tarih birikimi olan bir şehir olduğunu söyledi.

Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Rabbim bir buçuk senedir bu güzel şehre, bu güzel şehrin güzel insanlarına hizmet etmeyi bizlere nasip etti. Allah'a hamdolsun. Bir buçuk senedir bütün arkadaşlarımla Büyükşehir’de, bölge müdürlüklerinde, il müdürlüklerinde, ilçe belediyelerinde bütün arkadaşlarımla gece gündüz hizmet ediyoruz. Hizmet üretmeye devam ediyoruz inşallah. Diyarbakır'ın sorunlarını öncelik sırasına göre sıraladık ve bunların her birisini çözmeye muktediriz. Rabbim bize kolaylık versin.”

Diyarbakır’a atandığında sosyal medya üzerinde yaptığı çağrıya en çok gelen taleplerden birinin Fiskaya Şelalesi’nin yeniden akması olduğunu belirten Karaloğlu, DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün çalışmasıyla şelalenin yeniden akmaya başladığını kaydetti. 

Seyir Terasının yenilenmesi için hazırladıkları projenin onay almasıyla çalışmalara başladıklarını anlatan Karaloğlu, şunları ifade etti: 

“Diyarbakır çok güzel bir şehir.Buradan aşağıya baktığınızda Mezopotamya'nın cansuyu Dicle Nehri’mizi, onun yanı başında 7 bin yıldır kesintisiz sulu tarım yapılan ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Hevsel Bahçeleri, hemen karşımızda İslam orduları Diyarbakır'ın Fethine geldiğinde karargâhını kurdu ve şu anda Fetih Camisinin bulunduğu yeri veüniversitenin kampüsünü ve aşağıdaki Fiskaya Köprüsünü buradan görme şansını bulacak.Diyarbakırlıhemşehrilerimizve Diyarbakır'a dışarıdan gelen misafirlerimiz artık bu cam terastan Diyarbakır'ın güzelliklerini görme şansına kavuşacak.”

75 ve 76 nolu burçlar restore edilecek

Surların yeniden ihyasıyla ilgili şu ana kadar 4 ayrı ihale yaptıklarını aktaran Karaloğlu, Yedikardeş Burcu ile Urfakapı arasındaki 6 burcu içine alan kısımda yürütülen çalışmalarda görülmeye değer manzaların ortaya çıktığını ifade etti.

İçkale çevre duvarları, 1, 2, 5, 7 ve 8 noluburçlarlarda çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 75 ve 76 nolu burçları restore etmek için ihale gerçekleştirdiğini kaydetti. 

50 senedir kapalı olan Fetih Kapısını yeniden açtıklarını anlatan. Karaloğlu, Surların 4 ana kapısını yeniden onarak yerlerine yerleştirildiğini bildirdi.

“Diyarbakır’ın yarını bugünden iyi olacak”

Karaloğlu, seyir terasına gelenler için dinlenme ve yeme içme alanı oluşturduklarını belirterek bunların Büyükşehir Belediyesi tarafından uygun fiyatlarla işletileceğini vurguladı. 

Karaloğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diyarbakır'ı her zaman önceleyen bizi talimatlarıyla yönlendiren Sayın Cumhurbaşkanımıza Diyarbakır halkı adına buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bakanlarımıza, milletvekillerimize, Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Elbette ki Diyarbakır halkı onların duası olmasaydı, onların iyi niyeti olmasaydı bu işler olmazdı. Biz Diyarbakır halkından duaya devam etmesini istiyoruz. İnşallah Diyarbakır'ın bugünü dünden daha iyi diyoruz. Yarını da bugünden iyi olacak, buna inanıyoruz. Diyarbakırlı hemşehrilerimin de inanmasını istiyorum. Biz bu gayretle bu samimiyetle bu ihlasla çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.”

“Fiskaya’da yakında yıkıma başlayacağız”

Fiskaya’da çarpık bir kentleşme olduğuna dikkati çeken Karaloğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

“Buradan bakınca çok çarpık bir kent var, Fiskaya Bölgesi. Çok sayıda vatandaşımızla anlaşma tutanakları imzaladık. Yıkım ihalemizi de yaptık. Yakın bir zamanda buradan baktığımızda gördüğümüz ve bizi rahatsız eden, kenti rahatsız eden,kente gelen insanları rahatsız eden, içinde oturanları da sağlıksız yaşam koşulu sunan bu gecekondu bölgesini de inşallah temizleyeceğiz. Yakın bir zamanda orada yıkıma da başlayacağız ve orası tamamen yeşil bir alan olacak. Rekreasyon alanı olacak ve orası ile burası birbirine bütünleşmiş olacak inşallah. Onun da müjdesini buradan akşamın bu saatinde vermiş olayım.”

Açılışta AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayhan Kardan da birer konuşma yaptı. 

Vali Karaloğlu ve katılımcılar konuşmaların ardından Fiskaya Cam Terası’nın açılışını gerçekleşirdi.

 

Resim Galerisi