Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Türkiye genelinde görülen şap hastalığı vakaları nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda kapatılan Canlı Hayvan Borsası’nda ilaçlama ve dezenfekte çalışması yaptı.
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, halkın sağlık güvenliğini korumak için çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde görülen şap hastalığı (SAT-2 serotipi) vakaları nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı karar uyarınca ülke genelindeki hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı. Hastalığın hayvanları ve halkın sağlığını etkilememesi için tedbir alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Canlı Hayvan Borsası’nı hayvan alımına kapatarak ilaçlama ve dezenfekte çalışması yaptı.
Hastalığın bulaşmaması için Canlı Hayvan Borsası ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü, 2 Temmuz itibarıyla faaliyetlerine geçici olarak ara verme kararı alarak, salgının yayılmasını önlemek ve en kısa sürede güvenli bir şekilde yeniden faaliyete geçebilmek için çalışma başlattı.
Bu kapsamda tesisin tahliyesi yapılarak, borsanın tüm açık ve kapalı alanları, ahırlar, padoklar ve idari binalar dahil olmak üzere bakanlık tarafından onaylanmış dezenfektanlar kullanılarak detaylı temizlik ve dezenfeksiyon çalışması yürütüldü. Artırılmış hijyen önlemleri ile de dezenfeksiyon işlemleri, salgın riski ortadan kalkana dek artan bir yoğunlukla ve periyodik olarak tekrarlanacak.
‘En etkili yöntemimiz aşılamadır’
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığında görevli Veteriner Hekim Helin Demir, halk arasında da “tebek” veya “tabak” diye bilinen Şap hastalığının önemli ekonomik kayba sebep olduğunu belirtti. Şap hastalığının viral bir hastalık olduğunu kaydeden Demir, şunları söyledi: “Bu virüs hayvanlara dışkı, idrar, salya ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Hızlıca yayılır. Bulaşması çok hızlıdır. Bundan korunmak için bizim en etkili yöntemimiz aşılamadır. Aynı zamanda ahır içine ve çevresine dezenfeksiyon işlemleri yapılması gerekir.”
‘Çalışmalarımız titizlikle devam edecek’
Bu önemli hastalık karşısında Büyükşehir Belediyesi olarak aldıkları önlemleri anlatan Demir, çalışmalarına titizlikle devam edeceklerini vurguladı. Demir, “Bizim de Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptığımız çalışmalarla hayvanlar tahliye edildi. Başlattığımız çalışmalarda Tarım Bakanlığınca onaylı dezenfektanlar kullanıldı. Bu virüse en etkili dezenfektanlar seçildi. Dezenfekte edildi her yer. Aynı zamanda titizlikle bir hijyen çalışması sürdürülüyor. Veteriner hekimlerimiz tarafından bu çalışmalar devam edecek. Hem halk sağlığı ve hayvan sağlığını korumak hem de üreticilerimizi desteklemek amacıyla çalışmalarımız titizlikle devam edecek” diye konuştu.