Güzeloğlu: "132 milyon TL borç ödedik"

“Diyarbakır’a Hizmet Yolunda” buluşmaları kapsamında Ergani ilçesinde esnaf, muhtar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, göreve başladıkları 100 günde DİSKİ dahil olmak üzere toplam 132 milyon TL borç ödediklerini ifade etti.

“Diyarbakır’a Hizmet Yolunda” programı münasebetiyle Ergani ilçesini ziyaret eden Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, mahalle muhtarları, esnaf ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Ergani Fen Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen ve ilçenin sorunlarının  masaya yatırıldığı toplantıya Sayın Güzeloğlu’nun yanı sıra Ergani Kaymakamı Hüseyin Sayın, Vali Yardımcısı ve DİSKİ Genel Müdür V. Dr. Ahmet Naci Helvacı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, İl Tarım Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİ daire başkanları katıldı.

“Ergani hak ettiği hizmetlerin çok gerisinde”

Bugünü dünden, yarını da bugünden planlayıp çalışmak amacıyla ilçeleri ziyaret ettiklerini ifade ederek konuşmasına başlayan Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, “Bu aziz şehrin her bir köşesine ve her bir kişisine hak ettiği hizmeti götürebilmek en büyük amacımız. Ergani çok eski ve tarihi bir ilçemiz. Ekonomik olarak baktığınız zaman güçlü bir ilçemiz. Ama Diyarbakır’ın her ilçesinde karşımıza çıktığı gibi ne yazık ki şehircilik altyapısı, insani yaşam kalitesi, temel hizmetler açısından hala ciddi bir sıkıntı çeken ilçemiz. Diyarbakır gibi ülkenin gelişme ve kalkınma taşıyıcısı, lokomotifi ve bölgesinin çekim merkezi bir büyük şehrimiz son 30-40 yıldır terör örgütü PKK ihanetinin, onun uzantılarının, işbirlikçilerinin ve siyasi bağlantılarının millete ödettiği bedelle maalesef bugün hak ettiği yerin çok gerisinde” dedi. 

“Sorunlar, ertelendi, geciktirildi ve ihmal edildi”

Her Çarşamba muhtarlarla bir araya geldiklerini dile getiren Sayın Güzeloğlu, böylelikle mahallelerin sorunlarını masaya yatırıp çözüm arayışında olduklarını ifade etti. Sorunların bugüne kadar ertelendiğini, bilerek geciktirildiğini ve ihmal edildiğini vurgulayan Sayın Güzeloğlu, “Çoktan hal olması gereken yol, içme suyu ve bugün konuşmamız gereken sorunlar. Bunların yerine ekonomik ve sosyal olarak daha güzel neler yapabiliriz onu konuşmamız gerekir. Ama yapmadılar. Millete gelen kaynakları, millete harcamadılar. Milletin kaynaklarını Kandil’e akıttılar. 2020 yılına giriyoruz, birçok nüfuslu kentten büyük Ergani’n yol ve altyapı sorunu bulunuyor. Bu çamur millete reva mı? İlçenin içinde gördüğümüz manzarayı Ergani hak ediyor mu? Tam 30 yıldır Diyarbakır’a büyük şehir ödenekleri ve kaynakları geliyor” ifadelerini kullandı. Kenti diğer büyük şehirlerle karşılaştıran Sayın Güzeloğlu, diğer büyük kentlerin altyapı sorunlarını tamamlayıp ekonomik ve sosyal kalkınma için çalıştıklarının altını çizdi. Şimdiye kadar yapılmayan çalışmaların hesabının sorulması gerektiğine dikkat çeken Sayın Güzeloğlu, milletin kaynaklarının hizmete aktarılmasının önemine değindi. Yaşanan tüm olumsuzlukları unutmamaları ve unutturmamaları gerektiğini kaydeden Sayın Güzeloğlu, devlet devlet olmanın kararlılığıyla milletine hizmet götürmede bir an geri durmayacağını belirtti.

“76 milyon 300 bin TL borç ödedik”

Büyükşehir Belediyesi’ne ilk geldiklerinde hemen Esnaf Daire Başkanlığı’nı kurduklarını hatırlatan Sayın Güzeloğlu, daha önce yüz binlerce esnafı bulunan kentin böyle bir daire başkanlığının bulunmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi. Esnafın bundan ötürü muhatap bulmadığını ve bu sebeple % 40’ın kayıt dışı çalışma yürüttüğünü vurgulayan Sayın Güzeloğlu, “Göreve başladıktan sonra, kira ve gayrimenkullerimizde artış oldu. Aylık 430 bin TL’lik geliri 2 milyon 810 bin TL’ye çıktı. 8 kat, o para nereye gidiyormuş? Talan, yağma, kime yandaşına, ihanetin taşıyıcısına. Kaynağı nasıl yaratacağız? Milletin hakkına sahip çıkarak. İhaleler bugün ilçe belediyeler dahil hepsi açık şeffaf şekilde yapılıyor. Yandaş yok hak edene veriliyor. Bugüne kadar 11 ihale yaptık 23 milyon 800 bin TL tasarruf elde ettik. Milletin ve yetimin hakkını korumak böyle olur. Göreve başladığımız günden bugüne 76 milyon 300 bin TL borç ödedik” şeklinde konuştu. 

"100 günde 837 km yol inşa ettik”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin çöpleri vahşi şekilde depoladığına dikkat çeken Sayın Güzeloğlu, “Yıl 2020 biz çöpleri Karacadağ’ın eteklerine atıyoruz. Bırakın büyük şehirleri bu sorunu ilçeler bile ortadan kaldırdı. Tüm bunların hepsi bizim derdimiz ve meselemiz. Hiç birini Diyarbakır’a layık görmüyoruz ve tüm sorunları çözeceğiz. 2 yıl içinde 1047 mahallenin ana grup yolları, gruba bağlı mahalle yolları ve mahallenin içi mezra yollarının hepsini yeniden asfaltlayacağız. Bu yıl 2 bin 500 km, gelecek yıl ise en az bir o kadar sıcak karışım asfalt yapacağız. 2 yılda yol meselesini bir daha konuşulmamak üzere bitireceğiz. 100 günde 7 metre genişliğinde 8 ile 12 cm kalınlığında otoban kalitesinde 837 km yol yaptık” dedi.

“42 bin 550 metre yeni içme suyu hattı yapıldı”

Göreve geldikleri 100 günde DİSKİ’nin çok ciddi hizmetleri gerçekleştirdiğini dile getiren Sayın Güzeloğlu, kent merkezinde bugüne dek 42 bin 550 metre yeni içme suyu hattı yapıldığını belirtti. 15 bin 500 metre yeni yağmur suyu hattını tamamladıklarını aktaran Sayın Güzeloğlu, 29 mahalleye yeni sondaj kuyusu inşa ettiklerini dile getirdi. Yeni terfi hattı, şebeke hattı ve su depoları yaptıklarını kaydeden Sayın Güzeloğlu, “DİSKİ önümüzdeki yıl 250 milyon TL yatırım bütçesiyle hizmet seferberliği başlatacak. DİSKİ 100 günde 55 milyon 700 bin TL borç ödedi. Daha önce DİSKİ’nin gelirleri 14 milyon 200 bin TL idi. Bugün ise 18 milyon 100 bin TL’yi buldu. Yapılan 10 ihaleden toplam 17 milyon TL tasarruf sağladık” ifadelerini kullandı.

Güzeloğlu’nun konuşmasının ardından katılımcılar ilçede yaşanan sorunları dile getirdi. Toplantıda yer alan kamu müdürleri, DİSKİ ve Büyükşehir Belediyesi daire başkanları gelen sorulara yanıt verdi.

Toplantı sonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği Diyarbakır Liseler Arası Kız Futbol Turnuvası’nda 2’inci olan Ergani Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Sayın Güzeloğlu’yla bir araya geldi. Futbolcularla bir süre sohbet eden Sayın Güzeloğlu, bundan sonraki turnuva ve spor yaşamlarında öğrencilere başarılar dileyerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

Resim Galerisi