Sayın Kurum: Dağkapı Meydanı yeniden düzenlenecek

Diyarbakır’da gerçekleştirilecek olan yatırımlar ve projeler ile ilgili basına açıklamalarda bulunan T.C Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, kent için önemli bir yere sahip olan Dağkapı Meydanı’nın yeniden düzenleneceğini ve Dilan Sineması’nın birçok kesimin faydalanabileceği Kültür Merkezi’ne dönüştürüleceğini söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen T.C Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, gerçekleşen İl Değerlendirme Toplantısı’nın ardından Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Ak Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Ebubekir Bal, Oya Eronat, Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Süleyman Serdar Budak ile ilçe belediye başkanlarıyla birlikte basına açıklamalarda bulundu.

“2 bin sosyal konut inşa edilecek”

Sivil toplum örgütleriyle birlikte Diyarbakır’ın geleceğine ilişkin birçok projeyi istişare ettiklerini ve kent için önemli kararlar aldıklarını belirten T.C Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 31 Mart seçimleri öncesinde 50 bin sosyal konut kampanyası kapsamında 800 konut çalışmasını Diyarbakır’ımızda başlattık. Kuralarımızı çektik inşaatları Diyarbakır'da başlamış durumda. 100 bin Sosyal Konut Projesi kapsamında da Diyarbakır'da 2 bin konut yapıyoruz. Toplamda başvuru sayısı da 2 bin 200 en kısa zamanda kuralları çekip yeni sosyal konutların inşasına da gerçekleştirmiş olacağız. Diğer bir önemli projemiz Sanayi ve Peyas Mahalleleri gerçekten kentsel dönüşümü bir an önce dönüştürülmesi gereken deprem riski taşıyan vatandaşlarımızın bu noktada can ve mal güvenliği riski taşıdığı alana 2 bin 500 bağımsız konut inşa ediyoruz. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızı ister kendi yerinde isterse Kayapınar bölgesinde Talaytepe mevkiinde yapacağımız yatay mimari Master Grand çerçevesinde kentin yeni bir boyutu diyeceğimiz Talaytepe mevkiine bir tasarım projesi hazırlıyoruz. Hazırlanan proje çerçevesinde içinde millet bahçesinde olduğu 1000 tane özel konut üreteceğiz ve bu özel konutlarımızı da Sanayi ve Peyas Mahallesi'nde vatandaşlarımıza ve yine diğer ilçelerimizdeki ihtiyaç duyan vatandaşlarımız için kullanacağız. Bu anlamda Diyarbakır’ımız yeni bir yeni bir uydu kenti kazanıyor diyebiliriz. Bu projeyi de hem Diyarbakır'ı hem bütün ülkeye örnek olacak. Süreci Valiliğimiz ve belediyelerimizle yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.

“Lojistik OSB’ye 2 milyon metrekare alan tahsis edilecek”

Bağlar ilçesinde 6 milyon metrekarelik alanı esnaf için kullanacaklarını ifade eden Sayın Kurum, kent içinde dağınık şekilde bulunan esnaf yeni yere Küçük Sanayi Sitesi’ne taşınacağını söyledi. Projeye Büyükşehir Belediyesi’nin her türlü desteği vereceğini vurgulayan Sayın Kurum, kentteki istihdamı artırmak için Kayapınar ilçesinde Lojistik OSB’ye 2 milyon metrekare alan tahsis edeceklerini belirtti. Karacadağ Keşiştepe alanında atık çöplerin vahşi şekilde depolandığını ve bu görüntünün kentte yakışmadığını dile getiren Sayın Kurum, Diyarbakır’a yakışan modern bir düzenlemeyle depolama sahası yapımı için Valilikle birlikte çalışma yürüteceklerini kaydetti. Yeni projeyle vahşi depolamaya son vereceklerini ileten Sayın Kurum, Büyükşehir Belediyesi’nin buradaki çöplerden enerji üreterek bütçesine katkı sağlayacağını aktardı.

“Ulu Camii Meydanı yeniden düzenlenecek”

Melike Ahmet Caddesi’nin altyapı çalışmalarının yeniden yapımı için Büyükşehir Belediyesi’ne kaynak aktaracaklarını dile getiren Sayın Kurum, caddenin iyileştirilmesi ve sokak aydınlatmasının ay sonu itibariyle başlayacağını müjdeledi. Çok önemsedikleri Dağkapı Meydanı kentsel yenileme projesi ile ilgili bilgiler veren Sayın Kurum, “Dağkapı Meydanı'nın düzenlenmesinde meydana bakan cephelerin iyileştirilmesi, yapıların kamulaştırılması Dilan Sineması’nın bir kültür merkezi haline getirilmesi projede yer alacak. Şehirde yaşayan gencinden yaşlısına tüm Diyarbakırlı kardeşlerimizin bu bölgede 7 gün 24 saat vakit geçirebilecekler. Yine bu kültürel yenileme projeleri kapsamında Ulu Cami Meydanı etrafında kentsel yenileme projesi yapacağız. Ulu Cami'nin önünde sağında solunda camimize tarihi güzelliğine zarar verecek yapıların kamulaştırılacak” dedi.

“Kayanartepe Mahallesi’ne 200 konut yapılacak”

Bağlar Belediyesi ile birlikte önemli bir kentsel dönüşüm projesi başlatacaklarını ifade eden Sayın Kurum, “Kaynartepe Mahallesi’nde ilk etapta 200 özel konut üreteceğiz. Bu özel konutlarımızın Üçkuyular mevkiinde vatandaşlarımıza bu konutlardan teklifte bulunacağız. Bağlar Belediyemizle Kaynartepe den başlamak üzere etaplar halinde ilçemizdeki dönüşüm alanlarını hızlı bir şekilde dönüştüreceğiz. Bağlar ilçemizde Sakarya Caddemizin iyileştirme projesini yapacağız. Oradaki esnafımızın daha huzurlu şekilde satış yapabileceği diğer vatandaşlarımızın mutlu bir şekilde alışveriş yapabileceği sokak düzenleme projesinde Büyükşehir Belediyemiz Bağlar Belediyemiz ve Bakanlığımız ortaklaşa yürütecek” şeklinde konuştu.

“Eski Stadyum alanı Millet Bahçesi’ne dönüştürülecek”

Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın önemsediği, Diyarbakır’da Sur ilçesi ve Dicle Vadisi olmak üzere 2 adet Millet Bahçesi’ni tamamladıklarını hatırlatan Sayın Kurum, “Şimdi Diyarbakır’a yakışacak yeni millet bahçeleri kararı aldık. Birisi mevcut stadımızın olduğu yerde Şubat ayında ihalesi yapılacak 56 bin metrekarelik şehrin merkezinde bir millet bahçesi inşaatı yapıyoruz. “Bağlar ilçemizde 98 bin metrekare Kayapınar Talaytepe ‘de da 100 bin metrekare alana Millet Bahçesi yapıyoruz. Çermik ile Hani ilçelerimizde millet bahçeleri çalışmalarımız devam ediyor.  Bismil şehir merkezinde kent merkezi meydan düzenlemesi projesi gerçekleştireceğiz. Kaymakamlık konutu da kaldırmak suretiyle yapacağımız düzenleme çerçevesinde kapalı otoparkın olduğu meydanda vatandaşlarımızın bir araya geldiği önemli bir projeyi hem teknik hem maddi destek sağlayacağız. Yine Bismil’de hem ilçe merkezindeki atıksu şebekesi hem de atıksu arıtma tesisi dahil önemli bir proje, 10 milyon euro değerinde projeyi bu yıl İçerisinde başlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sur ilçesi ticari ve kültürel alana dönüşecek”

Diyarbakır’da içme suyu projesi için İller Bankası ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa bir proje yürüteceğini 85 milyon değerindeki bu projenin bu yıl sonunda başlayacağını müjdeleyen Sayın Kurum, “ “Terör örgütü Sur’da yaklaşık 7 bin bağımsız bölüme zarar verdi. Diyarbakır’a bölgeye ciddi anlamda zarar verdiler. Sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla Sur’u yeniden inşa etmek amacıyla büyük bir proje başlattık. Proje çerçevesinde de Diyarbakır’ımızın belli noktalarında özel konumlar üretmek suretiyle yaklaşık 5 bin özel konut ürettik. Bu çerçevede vatandaşlarımız ister Sur içerisinde ister ürettiğimiz rezerv konutlardan almak suretiyle vatandaşlarımızda anlaşma sürecine gittik. Diğer taraftan Sur içerisinde 9 adet, özel 108 ticaret merkezi 500 yakın konut inşaası ve yenilenmesi gereken tescilli eserlerimizin inşaası ile birlikte ki bunlar da 400 yakın konutun ihalelerini yılsonuna kadar gerçekleştireceğiz. Doğru bir plan çerçevesinde içinde yedi gün 24 saat yaşayacak Diyarbakır’ın kültürünü el sanatlarını burada yaşatacağız. Bu alanda yerel tüm değerlerinin yaşatıldığı gençlerimizin kadınlarımızın burada vakit geçirebileceği kültürel alanların, butik otellerin, esnafın ticari faaliyetlerini yaptığı kültür ve ticaret aksının yeri olacak. Bu projeyi Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürütüyor olacağız. Bu çerçevede de adımlarımızı yıl sonuna kadar atmak suretiyle etaplar halinde projeleri tamamlayıp 2023’e geldiğimizde çok daha güçlü sanayisi, ekonomisiyle, tarımı ve turizmi ile güçlü bir Diyarbakır’a emin adımlarla ilerleyeceğiz”

 

 

 

 

 

 

 

Resim Galerisi