Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yurttaşların sağlıklı gıdaya ve kaliteli hizmete erişimini sağlamak amacıyla başlattığı “Beyaz Bayrak” uygulamasını yenileyerek, kırsal ilçeleri de dahil etti.
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, gastronomide kentin marka değerini koruyan, gıda güvenliğini ve hizmet kalitesini artıran Beyaz Bayrak uygulamasını, kırsal ilçeleri de kapsayacak şekilde genişleterek kent geneline yaymayı hedefliyor. Daire bünyesinde görev yapan Gıda Kontrol ekipleri, kentte gıda üreten, satan, işleyen ve depolayan işletmeleri düzenli olarak denetliyor. Denetimlerde gerekli şartları sağlayan işletmelere 1, 2 veya 3 yıldızlı Beyaz Bayrak veriliyor.
Kalite ve gıda güvenliği bir arada
Beyaz Bayrak uygulaması, mevcut denetimlerden farklı olarak tüketicileri de sürece dâhil eden, işyerlerinde kalite ve gıda güvenliğini esas alan bir sistem. Uygulama kapsamında işletmeler, 100’ün üzerinde teknik ve fiziki kriter üzerinden değerlendiriliyor.
Ekipler, işletmelerde ayrıntılı incelemelerde bulunuyor. Denetimlerde, aydınlatmadan temizliğe, teknik ekipmandan personel kıyafetine, servis kalitesinden çevre temizliğine kadar geniş bir yelpazede kontroller gerçekleştiriliyor.
Beyaz Bayrak almaya hak kazanan işletmelere, Büyükşehir Belediyesi ekiplerince “Bu işyeri düzenli olarak Büyükşehir Belediyesi Gıda Denetim Ekiplerimiz tarafından denetlenmektedir. Hijyenik ve sağlıklı bir ortam için Beyaz Bayrak asılı işyerlerini tercih edebilirsiniz.” yazılı tabelalar asılıyor.
‘Uygulama birçok büyükşehrin ilgisini çekti’
Uygulamaya ilişkin bilgi veren Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Vahap Saçaklı, yaklaşık 20 yıldır sürdürülen Beyaz Bayrak projesinin, kentte gıda imalatı ve satışı yapan işletmelerin kalite ve hijyen standartlarını önemli ölçüde yükselttiğini belirtti. Saçaklı, uygulamanın birçok büyükşehir belediyesinin de ilgisini çektiğini ifade ederek, “Uygulama alanı ve içeriği itibarıyla diğer büyükşehirlerden bu projeyi kendi illerinde hayata geçirme yönünde talepler alıyoruz. Bu kapsamda ilgili belediyelere teknik destek sunuyoruz” dedi.
‘Kriterleri yerine getirenlere bayrak veriyoruz’
Saçaklı, proje kapsamında işletmelerin fiziki ve teknik koşullarının gıda yönetmeliğine uygunluğunun değerlendirildiğini belirterek, “Denetimler sonucunda işletmelere 1, 2 veya 3 yıldızlı Beyaz Bayrak teslim ediyoruz. Ardından 6 ayda bir yeniden denetim gerçekleştirerek kriterlere uyumu kontrol ediyoruz. Şartlara uyulmadığı tespit edilirse yıldız sayısını düşürebiliyoruz” dedi.
‘Çalışmalarımız yıl boyunca sürecek’
Beyaz Bayrak projesinin 2025 yılı itibarıyla yenilendiğini belirten Saçaklı, kriterlere uygun olan 160 esnafa Beyaz Bayrak teslim edildiğini söyledi. Yenilenen uygulamanın merkez ilçelerin yanı sıra kırsal ilçelerde de devam edeceğini vurgulayan Saçaklı, “Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı olarak hijyen standartlarından emin olmak için ‘Tercih Edilebilir’ sloganıyla çalışmalarımızı yıl boyunca sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
