Diyarbakır'da düzenlenen 7. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı'na 60 il ve 172 firmanın katılımıyla açıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kentin mutfağını tanıtmak amacıyla açtığı stant ise katılımcılardan ilgi gördü.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Mezopotamya Fuarcılık tarafından organize edilen 7. Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı'nın açılışı yapıldı. Açılışa, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zerin Türk, ilçe belediye eşbaşkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Açılış konuşmaların ardından katılımcılar, kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi. Açılıştan sonra Genel Sekreter Yardımcısı Zerin Türk ve beraberindekiler, Büyükşehir Belediyesi standında bir araya geldi. Ziyaretçilere, Danuk ve coğrafi işaretli yemeklerin sunumu yapıldı.
7. Mezopotamya Gurme Fuarı için dolu dolu bir etkinlik takvimi hazırlayan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığının açtığı stant ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi standında şefler, gastronomi uzmanları hem Diyarbakır’a özgü yemeklerin sunumunu yaptı hem de Diyarbakır’ın zengin mutfak kültürünü ziyaretçilere tanıttı.
Diyarbakır’dan 34 lezzetin sunumu yapıldı
Büyükşehir Belediyesi, fuara çoğu coğrafi işaretli olan toplam 34 çeşit yemek, tatlı ve içecekle sunum yaptı.
19–20 Kasım programı
Etkinlikler 19 Kasım’da saat 15.00’te Araştırmacı-Yazar İsa Tekin ve Gastronomist Alaaddin Kılıç, “Parhraç Kültürü” performansı yapacak.
20 Kasım’da ise Cüneyt Ateş, Diyarbakır’ın coğrafi işaretli ürünleri üzerine söyleşi gerçekleştirecek. Saat 15.00’te Şef Şeymus Doğan, “Nardan Aşı Kültürü” başlığıyla performanslı bir sunum yapacak.
21 Kasım’da panel ve söyleşiler
21 Kasım etkinlikleri 13.00 Danuk ikramının ardından coğrafi işaretli yemek sunumuyla sürecek. Saat 14.00’te Karacadağ pirincinin yapım özellikleri üzerine bir panel düzenlenecek. Panelde Ergül Kanik, Osman Keskin ve aşçılık öğretmenleri yer alacak. Saat 16.00’da ise Çiğköfteci Hasan Eski, Diyarbakır lokantacılık geleneğini anlatacak.
22–23 Kasım’da yöresel lezzet gösterileri
22 Kasım’da Şef Ayten Ekinci ve Şef Lale Uzar, Diyarbakır’ın meşhur Örgü Peynirinin yapımını performans eşliğinde tanıtacak.
23 Kasım’da Gastronomi Yazarı Filiz Parlak, hem Diyarbakır mutfağı üzerine söyleşi yapacak hem de “Siyah ve Yeşil Zeytin Kurma” performansı gerçekleştirecek.
