Karaloğlu, Peynirciler Çarşı’sını modern bir mekâna dönüştüreceğiz

Peynirciler Çarşısı Tanıtım Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Peynirciler Çarşı’sının şuan ki görüntüsünün kentte yakışmadığını yeni projeyle çarşıyı modern ve çağdaş bir mekâna dönüştüreceklerini ifade etti.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Sur ilçesinde yer alan Peynirciler Çarşısı’nı ziyaret ederek esnafla bir araya geldi. Esnafın sorunları ve sıkıntılarının da dinlendiği Peynirciler Çarşısı Tanıtım Toplantısı’nda Karaloğlu’na Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Sur ilçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Peynirciler Odası Başkanı ve üyeleri eşlik etti.

‘Kentin markalaşması için çalışıyoruz’

Hazırlanan yeni Peynirciler Çarşısı projesiyle çarşının kente yakışan, yerli ve yabancı turist gruplarının uğrayacağı, esnafın çok iyi şartlarda ticaret yapabileceği, şehrin mimari yapısını yansıtan yeni bir görünüme kavuşacağını belirten Karaloğlu, kentin markalaşması için büyük bir özveriyle çalıştıklarını ve örgü peynirinin de Diyarbakır'ın coğrafi işaret alan ürünlerinden bir tanesi olduğunu ifade etti.

Yeni projede esnafın düşüncesi bizim için önemli’

Zamanın imkânlarıyla yapılan Peynirciler Çarşısı’nda hoş olmayan bir görüntünün olduğunu ve hijyen kurallarını tam anlamıyla sağlayamayan bir mekân olduğunu vurgulayan Karaoğlu, yeni Peynirciler çarşısı ile ilgili projelerin hazırlandığını ancak esnafın görüşüne de büyük bir önem verdiklerini dile getirdi. Konuşmasının devamında Karaloğlu, “Nihayetinde burada çalışacak olan sizsiniz ve sizin görüşünüz bizim için çok önemli. Hem proje ile ilgili hem de proje sonrasında buranın işletilmesi ile ilgili esnafımızın görüşü önemli dedik ve onun için buradayız. Bugün sizin söylediğiniz her şeyi biz not aldık. Hedefimiz bu görüntüden şehri kurtaralım. Bu görüntüden peynirci esnafımızı kurtaralım. Burada Çağdaş temizlik kurallarına dikkat edebileceğiniz dışarıdan gelen herkesin mutlaka ziyaret etmek istediği bir mekân oluşturalım” dedi.

‘Yeni Peynirciler Çarşı’sını hızlı bir şekilde inşa edeceğiz’

Amaçlarının ortak bir paydada buluşmak olduğunun altını çizen Karaloğlu,  “Amacımız burada şu anda fiilen esnaflık yapan, peynir alıp satan esnafı mutlaka koruyalım. Bir adaletsizlik bir haksızlık yapmayalım. Ama şu var her birinizi ayrı ayrı memnun edemeyebiliriz. Ama ortak bir payda da buluşabiliriz. Bunu siz sağlayacaksınız. Ortak bir payda oluşturacağız, mağduriyet oluşturmayacağız. Burayı da hızlı bir şekilde yıkıp projesini gösterdiğimiz gibi yapılmasını kim istemez. Bunu elbirliğiyle İnşallah yapacağız. Burası vakıf arazisi, vakıflar gelir getiren yerlerden elbette ki kira geliri elde etmek isteyecektir.  Ama çok ciddi bir maliyetinin olduğunda unutmayın. Çünkü şu anda sizin dükkânlarınızda buzdolabınız bile yok ama biz soğuk hava deposu olan iş yerleriniz olsun arzusundayız. İçerisinde sosyal mekânların olduğu, buraya gelen insanların oturup çayını kahvesini içebileceği modern çağdaş bir mekân olsun istiyoruz. Ama böyle yine iç içe girmiş ne olduğu belli olmayan bir yeni yapı yapacaksak öyle bir yapıda yapmayalım arkadaşlar. Şehrin öyle bir şey de ihtiyacı da yok” ifadelerini kullandı.

‘Borsa Hanı’nda kamulaştırma işlemi başladı’

Borsa Hanı’nın restorasyon durumuna da değinen Vali Karaloğlu, “Borsa Hanı’da Diyarbakır için çok önemli mekânlardan bir tanesi. Oranın %33'ü vakıflar bölge müdürlüğüne ait. Geri kalanı ise özel mülkiyetti. Bu yüzden Borsa Hanı’nı onaramıyorduk, restore edemiyorduk. Vakıflar tamamını restore edemiyor, mülk sahipleri ise para harcamak istemiyordu. Ancak geçen hafta Diyarbakır milletvekillerimiz Mehdi Eker, Ebubekir Bal ve Oya Eronat Çevre ve Şehircilik Bakanımız ile oturup karar verdiler. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum gerekli ödeneğini geçen hafta Diyarbakır’a gönderdi. Şuanda Borsa Hanın da kamulaştırma işlemlerine başladık. İnşallah kamulaştırma biter bitmez Borsa Hanı’nın da restorasyonunu yapacağız ve şehre tarihi bir mekânını daha yeniden kazandırmış olacağız. Diyarbakır’a o tarihi hanlarını tekrar canlandırıp şehrin esnafımızın hizmetine sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Resim Galerisi