Vali Münir Karaloğlu, Kürtçe dil dersine katıldı

-        Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı Medeniyet Dilleri Atölyesi’ndeki derse katıldı

-        Karaloğlu:

-        “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde konuşulan farklı dil ve lehçelere medeniyetimizin dilleri diyoruz. Bunları korumak, geliştirmek ülke ve millet olarak bizim zenginliğimiz. Biz olaya böyle bakıyoruz”

-        “Nevruz, ülkemizin, milletimizin, Diyarbakır’ımızın yeniden uyanışına da vesile olsun. Nevruz, Piroz be”

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Dil Geliştirme ve Koruma Şube Müdürlüğü’nün “Medeniyet Dilleri” adıyla, Farsça, Osmanlıca, Kürtçe, Zazaca ve Süryanice dillerinde açtığı kursu ziyaret etti.

Ulu Cami’de külliyesinde bulunan Mesudiye Medresesi’ndeki Kürtçe dil kursuna katılan Karaloğlu, Kürtçe ile ilgili eğitmenlere soru sordu, notlar aldı.

‘Medeniyet Dilleri Atölyesi’ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi’

Öğrenciler ve eğitmenlerle bir süre sohbet eden Karaloğlu, ders çıkışında yaptığı açıklamada, 6 farklı dilde açılan kurslara binin üzerinde başvuru olduğunu ve Medeniyet Dilleri Atölyesi’nin 650 öğrencinin katılımıyla başladığını söyledi.

83 milyon vatandaşın ortak paydası, iş ve işlemlerini yürütebileceği resmi dilin Türkçe olduğunu ifade eden Karaloğlu, “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Türkiye'nin dışında da konuşulan 10 yakın farklı anadiller var. Bu dilleri korumak geliştirmek devlet ve millet olarak bizim görevimiz.” Diye konuştu.

‘Anadil konusunda son 18 yılda önemli adımlar atıldı’

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Türkçeden sonra en çok kullanılan ana dillerin Kürtçe ve Zazaca olduğunu, bu 2 değerli dilin Diyarbakır'da da yoğun olarak kullanıldığını vurgulayan Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak Kürtçe ve Zazaca’nın yanında Arapça, Farsça, Süryani Osmanlıca olmak üzere dilde bu kursları başlattık. Son 18 yıldır Türkiye Cumhuriyeti Devleti ana dille ilgili çok önemli kararlar aldı.  Devrim niteliğinde işler yaptı. Farklı dil ve lehçelerde yayınların yapılması, siyaset propagandası yapılması üniversitelerimizde farklı dil ve lehçelerde lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına açılması gibi bir çırpıda sayabileceğimiz çok sayıda karar alındı ve uygulandı.”

‘Farklı dilleri korumak bizim zenginliğimiz’

Karaloğlu, Türkiye'de ana dili politik istismar aracı olarak kullanma hastalığının da devam ettiğine dikkati çeken Karaloğlu, “Artık bu hastalıktan şehrimizi de ülkemizde kurtarmamız lazım. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde konuşulan farklı dil ve lehçelere medeniyetimizin dilleri diyoruz. Bunları korumak, geliştirmek ülke ve millet olarak bizim zenginliğimiz. Biz olaya böyle bakıyoruz” dedi. 

“Nevruz Piroz Be”

Vatandaşların kendi anadillerini kullanması ve geliştirilmesi noktasında uygulamada farklı eksikliklerimiz olabileceğini kaydeden Karaloğlu, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu eksikliği giderme adına bu adımı atıyoruz. Önümüzdeki dönemde buna benzer kültürel gelişerek devam edecek. Yarın Nevruz şimdiden bütün vatandaşlarımızın nevruzun kutluyorum. İnşallah Nevruz hem tabiatın yeniden doğuşuna, gelişini hem de ülkemizin milletimizin Diyarbakır’ımızın yeniden uyanışına da vesile olsun diye temenni ediyorum. Nevruz Piroz Be” şeklinde konuştu.

Resim Galerisi