Bu sayfayı yazdır

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı açılışında konuştu:

“2021 yılını Diyarbakır'da sert kabuklu meyveler yılı ilan ettik. Bölgeyi badem, ceviz ve fıstığın merkezine dönüştüreceğiz”

 

Diyarbakır'da düzenlenen Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun katılımıyla açıldı.

 

Karaloğlu, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Mezopotamya’nın yıldızı Diyarbakır’ın Tarım ve Hayvancılığın anavatanı olduğunu söyledi.

 

Buğdayın, arpanın toprakla ilk buluştuğu, hayvanların ilk defa bu bölgede evcilleştirildiğini ifade eden Karaloğlu, bölgenin en önemli sektörünün bugün de tarım ve hayvancılık olduğunu belirtti.

 

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle son bir yıldan beri fuar yapılamadığını kaydeden Karaloğlu, bölgedeki ticaretin sekteye uğramaması için fuar katılımcılarına ve vatandaşlara maske, mesafe ile temizlik konusunda uyarılarda bulundu.

 

Karaloğlu, Diyarbakır’da 2021'i sert kabuklu meyveler yılı olarak ilan ettiklerine dikkati çekerek şu şekilde konuştu:

 

“Tarım ve hayvancılıkla ilgili Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Tarım Ve Orman Bakanlığımızla, GAP Kalkınma Ajansı ile Bölge Kalkınma Ajansımızla önemli projeler yürütüyoruz. 2021 yılını Diyarbakır'da sert kabuklu meyveler yılı ilan ettik. 16 milyonluk bir bütçeyle özellikle Diyarbakır’ımızın kuzey ilçeleri arazisi daha müsait olan bölgelerde ceviz, badem ve fıstık yetiştiriciliği konusunda çiftçilerimizle işbirliği yaparak bakanlığımızın önderliğinde bu projeyi başlattık. Bölgeyi badem, ceviz ve fıstığın merkezine dönüştüreceğiz. İşleme tesisleri ile ilgili de yine GAP idaresinin desteğiyle Dicle ilçemizde bir tesisin temelini attık. Bunlar tamamlandığında bahçecilikte de Diyarbakır önemli bir noktaya gelmiş olacak. Ben fuarın düzenlenmesinde emeği olan herkese Diyarbakır valisi olarak çok teşekkür ediyorum. Fuarımızın katılanlar için bereketli olmasını diliyorum.”

 

Fuara Bakan Pakdemirli ve Vali Karaloğlu’nun yanı sıra Diyarbakır milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Büyükelçi İbrahim Mete Yağlı, il protokolü, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Resim Galerisi