Bu sayfayı yazdır

Diyarbakır dergisi yayın hayatına başladı

Büyükşehir Belediyesi’nin, kentin zengin tarih, kültür ve gastronomisini okuyucuyla buluşturan “Diyarbakır Kültür ve Medeniyet” dergisi yayın hayatına başladı.

Vali Münir Karaloğlu’nun, göreve başlamasıyla özellikle turizm alanında önemli çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, kentin zengin tarih, kültür ve gastronomisini tanıtmak amacıyla “Diyarbakır Kültür ve Medeniyet” dergisini okuyucularla buluşturdu.

İlk sayısında “Ben Diyarbakır’ım 12 bin yaşındayım” dosya konusuyla okuyucuyla buluşan dergi, her sayısında farklı dosya konularına yer verecek.

 

Karaloğlu’ndan okuyucuya mektup

Karaloğlu’nun, “Diyarbakır’ımız heybetli imparatorluklardan modern dünyaya uzanan hikâyesini anlatmak, herkesle paylaşmak istiyor. Yanındaki, yöresindekiyle, farklı coğrafyalarla paylaşmak istiyor. Yüreğini Karadeniz’e, İç Anadolu’ya, Ege’ye, Akdeniz’e, Marmara’ya, Trakya’ya, gönül coğrafyamıza, dünyaya açmak istiyor.” ifadelerinin yer aldığı imzalı mektubu bu ay ki dergide yer aldı.

Oldukça zengin ve değerli metinler barındıran derginin bu ayki sayısında, ilk tarımın yapıldığı, hayvanların evcilleştirildiği, bakır ile derinin işlendiği, metalürji faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Ergani Hilar Mağaraları ve Çayönü ile ilgili “Diyarbakır’da neolitik çağın izini sürmek” başlığında Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’la yapılan mülakata yer verdi.

 

İlk bakışta göze çarpanlar

Derginin “Diyarbakır’a ben de gittim” bölümünde kenti ve Zerzevan Kalesi’ni gezen Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima ile Türkiye Turizm, Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Koordinatörü Cem Kınay’ın izlenimlerini okuyuculara aktardı.

Kenttin gastronomisiyle ilgili olarak derginin ilk sayısında Cüneyt Ateş’in kaleme aldığı “Diyarbakır’da yemek kültürü. Çağlar öncesine kısa bir yolculuk” oldukça çarpıcı bilgiler içeriyor.

Diyarbakır Dergisi, tarihi Zerzevan Kalesi’nde yürütülen arkeolojik kazılara başkanlık yapan Dicle Üniversitesi Doç. Dr. Aytaç Coşkun’un “Roma’dan bugüne Zerzevan Kalesi” makalesine de yer verdi.

İçkale Amida Höyük kazılarının başkanlığını yapan Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. İrfan Yıldız, “İçkale’ye yazılmış bir tarih, Amida Höyük” makalesiyle, okuyuculara alanın tarihi ile ilgili bilgiler veriyor.

Diyarbakır dergisi, ilk sayısıyla Zeynep Gün gözünden okuyucuları Ergani’de oldukça neşeli bir yolculuğa çıkarıyor. Okuyucu Ergani seyahatinde Sezai Karakoç ile tanışıyor, ilçedeki müzeleri geziyor, üzümün değişim serüvenine ortak ediyor, Hilar Mağaraları ile Çayönü’nde gezintiye çıkarıyor.

Büyükşehir Belediyesi, kentin turizmine katkı sunmak için hazırlayıp yayınladığı “Diyarbakır Kültür ve Medeniyet” dergisini 3 ayda bir okuyucuyla buluşturacak.

Resim Galerisi