Dağkapı burçları Hamit Aytaç Hat Müzesi olacak

Vali Münir Karaloğlu:

“Bu şehirde doğmuş, bu toprakların yetiştirmiş olduğu büyük hattatımızı da Diyarbakır’da gençlerimize ve insanlarımıza anlatmaya çalışacağız”

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Dağkapı’da yer alan 1 ve 2 nolu burçların restore edilerek Hamit Aytaç Hat Müzesi olacağını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Diyarbakır Kalesi’ni gelecek nesillere taşımak amacıyla yıl “Surlar’da Diriliş Başlıyor” mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmaları devam ediyor. 

Mayıs ayında gerçekleştirilen üçüncü etap ihalesi ile Dağkapı ve Tek Beden burçları ile  7, 8 no’lu burçlar restorasyon çalışmalarına dahil edildi.

Diyarbakır Kalesi’nde yürütülen restorasyon çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Karaloğlu, 2015 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Diyarbakır Kalesi’nin korunarak gelecek nesillere aktarılmasının en önemli görevleriarasında olduğunu söyledi. 

Diyarbakır’da göreve başlar başlamaz surların restore edilmesi için çalışmalara başladıklarını ifade eden Karaloğlu, 5 bin 200 metre uzunluğundaki surların birçoğunda restorasyon ihtiyacı olduğunu belirtti.

“Bu şehirde doğmuş büyük hattatımızı Diyarbakır’da gençlerimize anlatmaya çalışacağız”

Karaloğlu, surlardaki restorasyonun 3. etabının Dağkapı Meydanı’ndaki 1, 2, 57 ve 8 no’lu burçları kapsadığını anımsattı.

Türk Hat Sanatını Osmanlıdan Cumhuriyete taşıyan hattat Hamit Aytaç’ın Diyarbakırlı olduğuna dikkat çeken Karaloğlu,Dağkapı Meydanı’ndaki 1 ve 2 nolu burcu Hamit Aytaç adına hat müzesi ve hat mektebi yapacaklarını kaydetti.

Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Önümüzdeki dönemde onunla ilgili İstanbul’daki dostlarımızla da temasa geçip Hamit Aytaç’ın hatırasını, bu şehirde doğmuş, bu toprakların yetiştirmiş olduğu büyük hattatımızı da Diyarbakır’da gençlerimize ve insanlarımıza anlatmaya çalışacağız.”

 

Resim Galerisi