Diyarbakır’da “Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Sezonu” 10 Ekim’de başlıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2021-2022 Kültür ve Sanat Sezonunu Klasik Kürt Edebiyatının en önemli ve en tanınan mutasavvıf şairlerinden Feqiyê Teyran’a adadı.

Büyükşehir Belediyesi, sinema, tiyatro, konser, sergi gibi birbirinden farklı ve özel birçok etkinlik düzenleyeceği 2021-2022 Kültür ve Sanat sezonunu “Bize Her Yer Sahne” sloganıyla 10 Ekim’de başlatıyor.

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, bu yılki kültür sanat sezonunu, alim kişiliğini yansıttığı şiirlerinde ilâhî aşk, marifet, hikmet, vahdet-i vücud, tabiat tasviri gibi konuları ustalıkla işleyen, Klasik Kürt Edebiyatçılarından farklı olarak tasavvuf kavram ve manzumlarını halk diliyle ifade etmesi bakımından Kürt Tasavvufî Halk Edebiyatının da ilk temsilcisi sayılan Feqiyê Teyran’a adadı.

Bu sezon gerçekleştirilecek etkinliklerde tasavvufi öğeler dışında halk kültüründeki folklorik unsurları da ustaca kullanan Feqiyê Teyran’ın ortaya koyduğu eserleri atölye çalışmaları, panel, konser, resim sergisi ve tiyatro gösteriyle sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Feqiyê Teyran’ın eserlerinin daha iyi tanınabilmesi için bu sezon eserlerini basacak.

Diyarbakırlılar bu sezon konserler, tiyatro gösterimleri ve festivalleri, dengbêj divanları, yetişkinler ve çocuklar için sinema gösterimleri, kentin farklı mekanlarında şiir dinletileri, turizm ve müze gezileri, anma programları, eyvan geceleri, sokak konserleri ve ilçedeki vatandaşlara yönelik etkinliklerle sanata doyacak.

Ayrıca mesleki eğitim, kişisel gelişim, dil ve sanat kursları; online Kürtçe masal anlatımları, çocuklar için eğitici kukla gösterimleri, online bilgi ve kültür yarışmalarının yapılacağı sezon 2022 yılının Temmuz ayında kapanış etkinlikleriyle sona erecek.

 

Açılış programının onur konuğu piyanist Tuluyhan Uğurlu

10 Ekim Saat 15.30'da Sümerpark Sanat Galerisi'nde Hattat Mehmethan Akan'ın ''Çizgide Ahenk ve Zerafet Hat Sergisi'' ile başlayacak olan etkinlikler, saat 19.00'da Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde Mesleki Eğitim Şube Müdürlüğü'nün (DİSMEK) düzenleyeceği ''El Emeği Göz Nuru'' sergisiyle devam edecek.

Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi Konferans Salonu’nda oyuncu Ayşegül Günay’ın sunuculuğunu yapacağı açılış gecesinde, “Lotus” tiyatro oyunundan kesitlerin sunulacak, dengbêjler birbirinden güzel klamlarıyla programa renk katacak.

Büyükşehir Belediyesi Kent Konservatuarı eğitmenlerinin askı davullarla ritim gösterisi yapacağı etkinlikte, Süleyman Oduncu ve İlayda Alan birbirinden güzel şarkılarla konser verecek.

Aslında Susuyorduk rock grubunun güzel şarkıları eşliğinde devam edecek olan gecede, programın onur konuğu ünlü besteci ve piyanist Tuluyhan Uğurlu, Dicle Nehri için bestelediği Dicle’nin Efsaneleri’ni de ilk defa seslendirecek.

 

Feqiyê Teyran

Klasik Kürt edebiyatının en önemli ve en tanınan mutasavvıf, şairlerinden biri olan Feqiyê Teyran 1560’da Van'ın Bahçesaray (Müküs) ilçesinde doğmuş, 1640’ta Bahçesaray'da vefat etmiştir.

Mezarı Bahçesaray'da olan Feqiyê Teyran’ın gerçek ismi Muhammed olup bazı kaynaklarda "Mîr Mihê" şeklinde geçer. Müküs beylerinden Şêx Evdila'nın oğlu olan Feqiyê Teyran’ın ailesi asilzadeler olarak adlandırılırdı.

Kürt edebiyatının 16. yüzyıl şairlerinden Feqiyê Teyran rivayet edilir ki kuşların dilini öğrenir ve Zümrüdüanka'nın sesini duymak için yollara düşer. Zümrüdüanka'yı ararken söylediği şiirleri dilden dile aktarılarak günümüze dek ulaşır.

Feqiyê Teyran’ın şiiri kadar hayatı da ilham vericidir. Kendi memleketinden başka Hizan, Fînîk, Cizre, Heşete gibi yerleri dolaşarak klasik medrese eğitimini tamamlayan Feqiyê Teyran bir derviş gibi diyar diyar dolaşarak bölgede gezmedik yer bırakmadığı, uğradığı yerlerdeki meclis ve medreselerde şiirlerini okuduğu nakledilir.

Eserlerini Kürtçe’nin Kurmanci lehçesiyle kaleme alan Feqiyê Teyran, gerek işlediği tasavvufî konulara hâkimiyeti gerekse de şiir dilinin sadeliği ile klasik Kürt edebiyatında ayırt edici bir yere sahiptir.