Delibaş hastalığı ile mücadele başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülen ortak çalışma kapsamında "kistik ekinokkozis" (Delibaş) hastalığının önlenmesi için 5 bin köpeğe ilaç verilecek.

Büyükşehir Belediyesi, insan ve hayvan sağlığını korumak için çalışmalarına devam ediyor.

Halk arasında "kist hidatik" diye anılan "kistik ekinokkozis" hastalığının önlenmesi için başlatılan "Sağlıklı İnsan İçin Sağlıklı Hayvan" projesi kapsamında yılda 4 defa 5 bin köpeğe ilaç verilecek.

Projenin tanıtımı merkez Yenişehir ilçesi Yaytaş Mahallesi Örnek mezrasında düzenlenen program ile yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhammed Kasım Aydın, açılışta yaptığı konuşmada zoonoz hastalıklarından olan “Delibaş” hastalığına karşı mücadele yürüteceklerini söyledi.

Hastalığın  insanlarda çeşitli etkilere sebep olduğunu belirten Aydın, hastalıkla mücadele kapsamında yapılması gerekenlere ilişkin bilgi verdi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, dünyada ve Türkiye'de çiftlik hayvanlarında çok yaygın olan hastalığın  ciddi ekonomik kayıpların yanı sıra halk sağlığı için de tehdit oluşturduğunu söyledi.

Hastalığın "echinococcus granulosus" adı verilen bir parazitten kaynaklandığını aktaran Atalar, parazitin esas kaynağının köpek, kurt, tilki gibi et yiyen hayvanlar olduğunu, köpeklerin genellikle taşıyıcı olduğunu belirtti.

Atalar, hastalığın insana ve özellikle otla beslenen koyun, keçi, sığır ve manda gibi hayvanlara bulaştığını anlattı. Atalar, hastalığın hayvanlarda yerleştiği organda oluşan kistin büyüklüğüne göre verim kayıplarına hatta ölümlere neden olduğunu vurguladı.

Hastalıkla, ilaçla mücadele etmenin yanı sıra vatandaşların kişisel temizlik kurallarına da dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Atalar, ayrıca sebze ve meyvelerin bol suyla yıkandıktan sonra tüketilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Çiftçi Hamza Kaya, hastalığın hayvan ölümlerine yol açtığı için çiftçileri zarara uğrattığını aktardı.

Çalışmanın yaygınlaştırılması gerektiğinin önemine değinen Kaya, Büyükşehir Belediyesi’ne ve Vali Münir Karaloğlu’na verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Kaya, “Her çiftçinin 5 ile 10 arası delibaş hastalığından telef oluyordu. İlacın ilerleyen aşamalarında faydasını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Yahya Kurt, küçükbaş hayvanlarının henüz bir yaşında iken delibaş hastalığına yakalandığını söyledi.

İlaç kullanımının faydalı olacağını belirten Kurt, çalışma sayesinde maddi olarak zarara uğramayacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından ilaçlar köpeklere verildi.

Programa; Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekimler, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Resim Galerisi