Diyarbakır’da 2021 kültür ve sanatla geçti

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin2021 yılında düzenlediği kurs, konser, festival, sinema, tiyatro, sergi, dengbej divanları, anma programları, bilgi-kültür yarışmalarıylavatandaşlar kültür ve sanata doydu. 

Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılında 7’den 70’e Diyarbakırlıları kültür ve sanat alanında ücretsiz yüz yüze ve online etkinliklerle buluşturdu.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, kentte istihdamı artırma ve çeşitli iş kollarına kalifiyeli eleman yetiştirmek amacıyla 6 yerde 148 branşta açtığı DİSMEK kurslarından 3 bin 860 kişi faydalandı.

Kurslara katılan 24 öğrenci üniversiteye yerleşti

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Kent Konservatuvarı sanatçılarınca Diyarbakır’ın farklı yerlerinde düzenlediği ‘Küçede Sanat Var’ ve ‘Köşe Bucak Sanata Doyacak’ projeleri ile vatandaşları müzik ve etkinliklerle buluşturdu. 

17 alanda açılan sanat kurslarından 2 bin, 6 dalda online açılan müzik kurslarından ise 200 kişi faydalandı. “Sanat Sizden Sahne Bizden” projesiyle 6 sanat projesine destek verildi.

Ücretiz sinema ve tiyatro etkinlikleri yıl boyunca sürdü

Büyükşehir Belediyesi, yıl içerisinde 18 resim/fotoğraf sergisi düzenledi. Kent merkezi ve ilçelerde yapılan sergilere 19 bin 645 kişi katılım gösterdi.

430 resmin yer aldığı 8 sergi ise diyarbakirsergi.com internet sitesine yüklenerek sanatseverlerin ilgisine sunuldu. 

Ücretsiz olarak yıl boyunca gösterime alınan 12 sinema filmini 9 bin 339 kişi seyretti. 

Diyarbakır Şehir Tiyatroları’nın 2021 yılında hazırladığı ikisi çocuk bir yetişkin tiyatro oyunu 17 seansla izleyicinin karşısına çıktı. Tiyatro oyunlarını 2 bin 920 kişi ücretsiz izledi.

12 dalda (Tiyatro, Temel Oyunculuk, Metin Analizi, Karakter Analizi, Doğaçlama, Kukla, Makyaj, Dekor, Kostüm, Drama, Animasyon, Pandomim) tiyatro kursları düzenlendi. 

Şiir ve Mekân adlı şiir dinletisi programı 6, Kürtçe Masal Anlatımları programı ise 8 bölüm olarak sosyal medya hesaplarından izleyiciyle buluştu. 

Radyo Tiyatrosu adıyla 4 ayrı oyunun okuma tiyatrosu yapılarak sosyal medya hesaplarından yayınladı. 

Medeniyet Dilleri Atölyesi’nde yeni bir dil öğrendiler

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı,Medeniyet Dilleri Atölyesi’nde düzenlediği “Kürtçe Zazaca, Arapça, Farsça, Süryanice, Osmanlıca” kurslarından 1245 kişi faydalandı.

Dengbejlik geleneğinin devam etmesi için 35 yeni dengbêjin verileri kayıt altına alınırken 2021 yılı içinde 312 bin kişiyi Dengbêj Divanları ile buluştu.

Dengbej Evini ziyaret edemeyen vatandaşlar için sosyal medya üzerinden 17 “DengbêjDivanı” programı düzenlendi.

31 bin 680 kişiye kütüphane hizmeti verildi

Mehmed Uzun Kent Kütüphanesi yıl boyunca 31 bin 680 kişiye kütüphane hizmeti verdi. 3 bin 602 kitap ödünç verilen kütüphane bünyesinde bulunan bilgisayarlardan 4 bin 320 kişi yararlandı. Kütüphane sistemine 559 yeni üye, 173 kitap kaydedildi.

Diyarbakır’da ilk defa düzenlenen “Kitap Mezadı” ile kitapseverler felsefe, tarih, coğrafya, tasavvuf, sosyoloji, bilim, teknoloji, sanat, psikoloji, ekonomi, edebiyat, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, sinema, tiyatro, müzik, resim gibi Türkçe, Arapça, Osmanlıca, Farsça, Almanca, İngilizce dillerinde eski ve yeni sahafiye eserleri açık artırma yoluyla uygun fiyata alma şansı yakaladı.

Kitap Mezadı, “FeqiyêTeyran Kültür ve Sanat Sezonu” boyunca her ay farklı mekânlarda düzenlenmeye devam edecek.

Diyarbakır şehir içi ve şehir dışında tanıtıldı

Kentin turizm potansiyelini artırmak ve kenti ziyaret eden turistlere yönelik çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, yıl içerisinde yaklaşık 1600 yabancı, 52 bin yerli turiste turizm rehberliği, danışmanlığı ve yönlendirme faaliyeti hizmeti sundu. 

Büyükşehir Belediyesi, kentin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Malazgirt Zaferinin 950. Yılı Kutlamalarına, 11. Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 11. Yörex Antalya Yöresel Fuarı, Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı ve 15. Travel Turkey İzmir Fuarı’na katıldı.

 

Video

Resim Galerisi