“Dicle Baraj Gölü Koruma Planı” toplantısı yapıldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, “Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması Projesi” toplantısı gerçekleştirdi.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin en önemli su kaynağı olan Dicle Baraj Gölü’nün gelecek nesillere temiz bir şekilde bırakmak amacıyla “Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması Projesi” ile ilgili adımlar atmaya devam ediyor.

Daha önce başlangıç toplantısını gerçekleştiren ve projede görev alan akademisyenlerin saha çalışmalarını sürdürdüğü “Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması Projesi” kapsamında Havza Toplantısı’nı paydaşların katılımıyla yapıldı. 

Eğil Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıda konuşan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, iklim değişikliği ve kuraklığın da temiz suya ulaşma anlamında yeni planlamaların yapılması gerekliliğini doğurduğunu ifade etti.

DİSKİ’nin, Dicle Barajı’ndan aldığı ham suyu 32 kilometre iletim hattı ile 1600’lük çelik borularla arıtarak 1 milyon nüfusun musluklarından içilebilir kalitede kesintisiz olarak verdiğini anımsatan Tutşi, kentin 2055’e kadar içme suyu sorununu giderecek olan Diyarbakır 2’nci Merhale İçme Suyu İnşaatı’na da başladıklarını aktardı. 

Tutşi, 200 milyon TL’ye mal olacak projeyi 2023’te tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. 

Diyarbakır’a içme suyu sağlayan Dicle Barajı’na gözleri gibi bakmaları gerektiğini vurgulayan Tutşi, Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması Projesi ile su kaynağını korumak ve kalitesini kontrol altında tutmak istediklerini dile getirdi. 

“Dicle Baraj Gölü Koruma Planı 2023’de tamamlanacak”

Dicle Barajı Koruma Planı’nın gelecek nesillere önemli ve değerli bir miras olarak kalacağına değinen Tutşi, projeye Temmuz 2021’de başladıklarını çalışmaların 550 gün sürüp Ocak 2023’de tamamlanacağını ifade etti. 

Tutşi, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Mevzuat gereklilikleri ile başladığımız projemizle birlikte Dicle Baraj Gölü’nü besleyen derelerdeki suyun miktarı ve kalitesi kontrol altına alınacak, yerüstü ve yeraltı sularının birbiriyle etkileşimini dikkate alan bir koruma planı hazırlanacağından sürdürülebilir su kaynağı yönetimi de kapsamlı olarak sağlanmış olacaktır.”

“Havza üzerinde 119 yerleşim yeri bulunuyor”

Dicle Baraj Gölü havza sınırları içerisinde; Dicle ilçesine bağlı 36, Hani’ye 4, Ergani ‘ye 1 ve Eğil ilçesine bağlı 12 olmak üzere toplamda 53 mahallenin yer aldığının bilgisini veren Tutşi, mezra ile birlikte yerleşim yeri sayısının 119’a çıktığını söyledi.

“Projede alanında uzman 19 akademisyen görev yapıyor”

Projede farklı disiplinlerde, modelleme Uzmanı, çevre,ziraat ve jeoloji/hidrojeoloji mühendisleri, şehir plancısı, CBS uzmanı, biyolog, sosyolog ile ekonomist olmak üzere 19 uzman akademisyenin görev aldığına dikkat çeken Tutşi, Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması işi kapsamında başlangıç toplantısını 14 Ekim 202’de gerçekleştirdiklerini ifade etti.

“Proje kentte büyük faydalar sağlayacak”

Tutşi, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Ayrıca projede sosyo-ekonomik değerlendirmeler yapılarak önlemlerin uygulanması noktasında havzada yürütülecek eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerine yönelik öneriler geliştirilecektir. DİSKİ Genel Müdürlüğü, şehrimiz ve bölgemiz için büyük fayda sağlayacak, yarınlarımızı koruyacak bir projeyi başlatmış olmaktan ve bugün burada sizlerle paylaşmaktan kıvanç duyuyor hayırlı olmasını diliyorum.”

Toplantıda projede çalışma yürüten Prof. Dr. Erdem Görgün, Su Yönetimi Müdürlüğü adına Hasan Bayrak, Jeoloji Yüksek Mühendisi Emet Karamürsel, Prof. Dr. Özgür Sarı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü Su Tesisleri Daire Başkanı Ramazan Güzel birer konuşma yaptı. 

Diyarbakır’ın geleceği için oldukça önemli olan toplantı, katılımcıların değerlendirme, soru-cevap ve önerileriyle sona erdi. 

Toplantıya Eğil Kaymakamı İdris Arslan, ilgili kurumların temsilcileri ve havza içerisinde yer alan mahallelerin muhtarları katıldı.

Resim Galerisi