Yeni mobil uygulama ile mezarlıklar kolayca bulunuyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan web uygulaması ve mobil uygulama ile vefat eden vatandaşların mezarları kolayca bulunabiliyor.

Büyükşehir Belediyesi, vefat edenlerin yakınlarının mezar yerlerini rahat bulma talebi üzerine yeni bir projeyi hayata geçirdi.

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı mühendislerince yapılan kapsamlı çalışmayla vefat edenlerin mezarlarının bulunması için web ve mobil uygulama hazırlandı.

45 bin mezarlık fotoğraflandı

Kentin en büyük mezarlığı olan Yeniköy Asri Mezarlığı ile Şehitlik Mezarlığında bir yıl boyunca özel çalışma yürüten alanında uzman personellerce 45 bin kişinin mezarını tek tek fotoğraflandı, konum ve koordinat ölçümleri yapılarak harita tabanlı coğrafi bilgi sistemine aktarıldı.

Mobil ve web uygulama sayesinde mevtanın bilgilerine kolayca ulaşılıyor, haritalardan rota bilgisiyle aranan mezarın konumu sunularak kolaylıkla mezara gidilebiliyor. Bu sayede mevta yakınının ve mezarlığa ulaşmak isteyenler için kolaylık sağlanmış oldu.

Coğrafi bilgi sistemi prensibine dayalı çalışıyor

Bilgi İşlem Daire Başkanı Erkan Karakeçi, vatandaşların gelen istek ve öneri doğrultusunda projeyi hazırladıklarını söyledi.

Karakeçi, şunları aktardı:

“2021 yılında vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep üzerinevatandaşlarımız, yakınlarımızın mezar yerlerini bulamıyoruz, yakınlarımız hangi mezarlıkta bulunmaktadır bilemiyoruz veya mezarlığa girdiğimizde yakınımızın mezarlığına kolaylıkla erişmek istiyoruz şeklinde talepler üzerine bu uygulamayı geliştirmeye başladık.”

Uygulamanın detaylarıyla ilgili bilgi veren Karakeçi, şunları dile getirdi:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi mezarlık bilgi sistemi, mezarlık coğrafi bilgi sistemi aslında.Proje, coğrafi bilgi sistemi prensibine dayalı çalışıyor.  Mezarlıklarımızın harita planları üzerinde, harita mühendisleri ve bilgisayar mühendisi arkadaşlarımız çalışarak mezar yerlerini teker teker ölçeklendirip coğrafi olarak işaretleyip konumlandırıp sisteme işlediler.”

Hassas ölçümler yapıldı

Hassas ölçümlerle haritalardan rahatlıkla aranılan mezara ulaşılabileceğini belirten Karakeçi, şunları aktardı:

“Hatta mezarlık içerisinde yakınlarının isimlerinigirerek konum bilgisine erişebilirler ve mezarın başına gidene kadar navigasyonu kullanabilirler. Mezarlığın farklı noktalarında bulunan ana kapılar seçilerek bu kapılardan aranan mezar konumuna doğrudan varış rotası harita üzerinden oluşturulmaktadır ve vatandaşın hizmetine sunulmaktadır.”

Uygulamanın önemini vurgulayan Karakeçi, “Yani mezarlık bilgi sistemi Diyarbakır içinhatta bu bölgede tek diyebiliriz. Yani daha önce farklı büyükşehir belediyemiz bu sistemi uygulamış ama bu bölgede ilk defa uygulanan örnek bir uygulamadır. Bu alandaki çalışmalarımızı genişleterek vatandaşlarımızın taleplerine cevap vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Vatandaşlar uygulamadan memnun

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı personeli mezarlıklarda uygulamayla ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

Sıdıka Esenkuş, uygulamanın faydalı olduğunu belirterek şunları aktardı:

“2-3 yıldır kızımın mezarını göremiyordum, uygulama sayesinde kızımın mezarına ulaştım. Yanlarında bayağı mezar yapılmıştı, giriş kapısı değişmişti, kapıdan girince karıştırıyorduk, bulamıyorduk. Uygulama bizi tam mezarın başına götürüyor.”

Ömer Eser ise uygulamanın kolaylık sağladığını söyledi.

Eser, şöyle konuştu:

“Annemin, babamın daha önce bir mezarı bulmak için kaç defa arayıp soruyorduk.  Bazen bulabiliyorduk, bazen bulamıyorduk. Mezarlıklar çoğaldı, ayıramıyorduk. Bazen bulmadan gittiğim oldu. Sistemle yabancı bile gelse direk mezarı bulabilir. Bu sistem üzerinden hiçbir yere bakmadan direk babamın mezarına gittik.”

DBB Mezarlık Uygulaması nasıl çalışıyor?

Cep telefonları ve tabletlerden Google Apple ve Play Store uygulamaları üzerinden indirilebilen uygulama,vefat edenin Ad ve Soyad bilgileri yazıldıktan sonra vefat edenin bilgileri çıkıyor. Mobil Haritalardan seçeneği ile vatandaşlar mezar yerlerine giden en kısa yol tarifini alabilecek.

Uygulamada vatandaşlar, mevtalarına Fatiha ve Ayet-el Kürsi okutabiliyor, yakınlarının mezarlarına ait fotoğraflarını görüntüleyebiliyor.

Uygulama Web sayfasına ulaşmak için:

http://mezarlik.diyarbakir.bel.tr/

Uygulamanın mobil sürümlerini yüklemek için:

https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.com.netix.mebisdiyarbakir

https://apps.apple.com/tr/app/dbb-mezarl%C4%B1k-bilgi-sistemi/id1609209900?l=tr

 

Video

Resim Galerisi