Bu sayfayı yazdır

“Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi”ni Ramazan Bayramı’nda 24 bin kişi gezdi

Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesince El Cezeri'nin 13'üncü yüzyılda kaleme aldığı makine çizimlerinin çalışır makinelere dönüştürüldüğü "Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri Sergisi"ni Ramazan Bayramı’nda 24 bin kişi ziyaret etti.

Keçi Burcu'nda 25 Mart'ta açılışı yapılan, El Cezeri'nin makinelerinin eş ölçekte, aynı malzeme ve teknikle üretildiği, İslam aliminin yol göstericiliğinden yola çıkarak yapılmış "Filli Su Saati", "Yılan Mekanizması", "Çocuklu Otomatik Lavabo" ve "Kan Ölçme Otomatı" gibi 25 ürünün prototipinin yer aldığı sergi büyük ilgi gördü.

350 bin ziyaretçiyi ağırladı

Sergi, kente gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı haline geldi. Açılışın yapıldığı günden beri 350 bin kişinin ziyaret ettiği sergiyi Ramazan Bayramı süresince 24 bin kişi gezdi.

Sergide Büyükşehir Belediyesine bağlı sergi rehberler tarafından ziyaretçilere makinelerin hangi dönemlerde yapıldığı ve ne amaçla kullanıldığıyla ilgili bilgi veriliyor.

“Turistlerin Diyarbakır’a gelmesini sağlıyor”

Erzurum’dan Diyarbakır’a gelen misafirlerini sergiye getirdiğini belirten Evren Özilhan, bu tür organizasyonların önemli olduğuna dikkat çekti.

Serginin turizme katkı sunduğunu vurgulayan Özilhan, şöyle konuştu:

“Bu tür sergiler daha çok batıdaki şehirlerde yapılıyordu ama şimdi Diyarbakır’da da böyle sergiler yapılması çok iyi oldu. Bu sergiler yerli ve yabancı turistlerin Diyarbakır’a gelmesini sağlıyor. Bu serginin Diyarbakır’da açılmasına vesile olanlara çok teşekkür ediyorum.”

Arkadaşlarıyla birlikte sergiyi gezen Berfin Ersönmez ise, serginin ilgi çekici olduğunu söyledi.

Ersönmez, “Açıkçası El Cezeri ismini ilk kez burada duydum ve buraya da ilk kez geldim. Burada ki makinalardan en çok fil ile yapılan saat ilgimi çekti. Benim için farklı bir deneyim oldu” şekline konuştu.

Bayram tatilini geçirmek için Gaziantep’ten Diyarbakır’a ailesiyle birlikte geldiğini belirten Abdullah Kaya, serginin ücretsiz olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Kaya, şunları aktardı:

“Daha önce bu serginin İstanbul’da görmüştüm. Şimdi sergi burada karşımıza çıktı ve ücretsiz bir şekilde sergiyi gezme fırsatı bulduk. Sergide bulunan görevli arkadaşların sunumlarından bilgilendirmelerinden çok memnun kaldık.”

“Sergi, öğrenciler için faydalı”

Ziyaretçilerden 12 yaşındaki Yağmur Çelebi ise, serginin özellikle öğrenciler için faydalı olduğunu söyledi.

Çelebi, şöyle konuştu:

“Buradaki sergide El Cezeri’nin gerçekten çok zeki bir insan olduğunu anladım. Manikaların çoğu saatler ve zaman üzerine yapılan çalımalar olduğunu gördüm. Sergideki neredeyse bütün makinaları ilgiye inceledim ve ne işe yaradıkları ile ilgili anlatılanları dinledim.” 

“Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri” sergisi 18 Mayıs 2022 tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Video

Resim Galerisi