Eğil’de Dicle Barajındaki içme suyunu kirleten fosil yakıtlı teknelere geçit yok

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, Eğil’de fosil yakıtlı taşmacılık yapan tekneleri mühürledi.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin en önemli içme ve kullanma suyu kaynaklarından olan “Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı” kapsamında fosil yakıtlı tekne taşımacılığını sonlandırdı.

“Dicle Barajı Gölü Havzası Koruma Planı” çerçevesinde çalışma yürüten DİSKİ, Eğil ilçesindeki Dicle baraj gölünde oluşabilecek kirlilikler ve risklerin önüne geçmek amacıyla fosil (petrol) yakıtlı tekne taşımacılığını yasakladı.

Alınan karar kapsamında 1 Nisan’da Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, Eğil Belediyesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri fosil yakıt kullanan ve ruhsatsız tekneleri mühürleyerek faaliyetlerini sonlandırdı.

Mühürleri bozarak kuralı ihlal eden ve fosil yakıt kullanarak içme suyunu kirlettiği gerekçesiyle 9 tekne tekrar mühürlendi, taşımacılığını yapanlara ise cezai işlem uygulandı.

DİSKİ, tekne taşıma faaliyetlerinin yeşil enerjiyle (güneş veya elektrik) yapılabilmesi için çalışmalarına devam ediyor.