Dengbêj Seyîdxanê Boyaxçî unutulmadı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dengbej Seyîdxanê Boyaxçî’yi ölüm yıldönümünde mezarı başında ve Dengbêj Evi’inde düzenlediği programla andı.

Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır’ın Bülbülü olarak adlandırılan DengbêjSeyîdxanêBoyaxçî’yi ölüm yıldönümünde unutmadı.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, düzenlediği anma programı kapsamında Dil Geliştirme ve Koruma Şube Müdürlüğüne bağlı Dengbêj Evindeki dengbêjler ve ailesi, Boyaxçî’nin mezarında dua etti.  

Dengbêj Evi’nde düzenlenen anma programında ise Boyaxçî’nin seslendirdiği kilamlardan (türkülerden) oluşan Dengbêj divanı ve Dengbej İbrahim Almaz tarafından seslendirildi. 

Dengbêj dinletisinin ardından merhuma ait Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arşivinde bulunan fotoğrafların sergisi yapıldı.

Mezarı yenilendi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Seyîdxanê Boyaxçi’nin ikinci yıldönümü münasebetiyle ailesinin de rızasıyla Yeniköy Asri Mezarında bulunan mezarını yaptırdı.

Dengbej Seyithan Koç, Seyîdxanê Boyaxçi ile yaklaşık 17 yıl birlikte klam söylediklerini belirtti.

Boyaxçi’yi hiçbir zaman unutmayacaklarını kaydeden Koç, şöyle konuştu:

 “Seyîdxanê Boyaxçi ile şehir dışına, köylere birlikte çok gittik ve birçok anımız oldu. Burada bulunan bütün arkadaşlarımız da Seyîdxanê Boyaxçi’nin birer stranını okuyacak. Biz Seyîdxanê Boyaxçi ‘yi unutmayacak ve her zaman onu anacağız ve hatırasına sahip çıkacağız”

Dengbej İbrahim Almaz ise, Boyaxçi’nin dengbejlik kültüründe çok emek verdiğini söyledi. 

Almaz, şunları kaydetti:

 “Onun dengbejlik kültürü üzerine çok zengin bir birikimi vardı. Hayattayken ona söz vermiştim eğer benden önce vefat edersen senin için bir klam besteleyeceğim diye ve bugün bestelediğim klamı söyledim. Onun mezarının yenilendiğini gördük, mezarının yapımında emeği bulunanlara çok teşekkür ediyorum.”

Seyîdxanê Boyaxçi

Diyarbakır’ın Bülbülü olarak bilinen ve asıl adı Seydo Şimşek olan Seyîdxanê Boyaxçî, 1938 yılında Ergani ilçesine bağlı Lexerî köyünde dünyaya geldi. 

2 yaşında annesini, 4 yaşında da babasını kaybeden Boyaxçî, 15 yaşından sonra Diyarbakır merkeze yerleşerek yaklaşık 25 yıl boyunca ayakkabı boyacılığı yaparak geçimini sağlar.

15 yaşından bu yana kilam ve stran söyleyen Boyaxçî, dengbêjliği katıldığı divan ve düğünlerde öğrenir. 

Boyaxçî, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007’de açılan Dengbêj Evinde dengbêjlik geleneğini sürdürmeye devam eder. 

Seyîdxanê Boyaxçî, 2019 yılı itibariyle yaşlılığa bağlı hastalıklar yüzünde kısmı felç geçirdi ve 5 Temmuz 2020’de vefat etti.

Video

Resim Galerisi