İhtiyaç sahipleri yalnız bırakılmadı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik çalışmaları kapsamında 2022 yılında ihtiyaç sahibi vatandaşları ve engellileri yalnız bırakmadı.

Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatlarını sürdürmekte zorlanan dar gelirli, engelli, yaşlı, doğal afet mağduru, kimsesiz kişi ve ailelere yönelik çalışmalarını 2022’de artırarak sürdürdü.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaları için başlattığı “Sosyal Kart” uygulaması kapsamında 17 ilçede ikamet eden ihtiyaç sahibi 12 bin 171 ailenin hesaplarına 33 milyon 832 bin 250 lira para yatırdı.

Öğrenciler burs

Büyükşehir Belediyesi, üniversiteyi kazanan Diyarbakırlı gençlerin eğitim hayatına katkı sunmaya devam etti.

“Yeni Üniversitelilere Destek Projesi” kapsamında devlet, özel veya vakıf üniversitesi fark etmeksizin ilk defa üniversiteye yerleşen ve kayıt yaptıran Diyarbakırlı gençlere bir defaya mahsus 2 bin 500 lira katkı sağlandı.

Proje kapsamında 11 bin 487 öğrencinin hesaplarına birinci dönem 1250 lira ikinci dönem 1250 olmak üzere toplamda 2500 lira para yatırıldı.

Giysi Bankası 212 kişinin ihtiyacını karşıladı

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesindeki Giysi Bankası’yla binlerce dezavantajlı ailelere ulaşarak ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor. Ekipler, 2022 yılında ulaştığı 212 ihtiyaç sahibinin kıyafet ihtiyacını karşıladı.

233 bin kişiye sıcak çorba ve limonata ikramı

Kentin 8 noktasına kurulan "İkram Çeşmesi" ile 2022 yılında 233 bin kişiye sıcak çorba ve limonata ikramı ederken dini günlerde Eğil Peygamber Kabirlerinde 56 bin, Hz. Süleyman Camiinde ise 58 bin kişiye çorba ve limonata ikramı yapıldı.

Engeller kaldırılıyor

2022 yılında engelli bireylere yönelik Halk Eğitim Merkezi destekli E-KPSS, işaret dili, ses eğitimi, bağlama, el sanatları, Braille Alfabesi okuma yazma, otizm, müzik ve ritim, bilgisayar ve servis elemanı kursları ile İŞKUR destekli kasiyerlik, sepet örücülüğü, servis elemanlığı, takı tasarım, tığ örücülüğü ve deri işleme kursları verildi.

Engelli bireylerin mesleki eğitim ve hobi amaçlı kurslar almalarının yanında sosyal ve toplumsal hayata katılımlarını artırmak ve toplumsal farkındalık yaratmak amacı ile önemli gün ve haftalara özgü programlar düzenleyen Engelli Ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü, konser, atölye, piknik, gezi, yemek programları gibi aktivite hizmetleri de sundu.

Sümer Park Engelli Destek Merkezinde ve Aktif Yaşam Merkezinde bir yılda 1404 kişiye danışmanlık ve yönlendirme,  10 bin 677 kişiye servis ve 1058 kişiye kurs hizmeti verildi.

“Mola Evleri”nden 921 kişi faydalandı

Büyükşehir Belediyesi, zihinsel engelli bireylere ve ailelerine  yönelik Kayapınar ve Yenişehir’de kurduğu ‘Gündüzlü Bakım Merkezi Mola Evi’nde 921 kişi faydalandı.

Engelli bireylerin yaşam kalitesini artıracak ve engelli bakımında ailelerin yaşadığı sorunların çözümünde yardımcı olacak merkezde; revir, uyku odası, çağrı merkezi, engelli araç hizmeti, psikososyal servis, eğitim odaları, hobi sınıfları, spor salonu, müzik sınıfı, mutfak ve yemekhane bulunuyor.

3 bin aileye ‘Hoş geldin Bebek’ hediyesi

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, anne ve babaların mutluluklarına ortak olmak, ailelerin ihtiyaçlarına katkı sağlamak amacıyla yeni doğan bebeklere yönelik 3 bin aileye “Hoş Geldin Bebek Seti” (Bebek zıbın takımı, Biberon, Ateş ölçer, Bebek Bezi, Battaniye, Şampuan, ıslak havlu ) dağıttı.

Ulu Çınarlar yalnız bırakılmadı

Tek başına yaşayan, ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlılar yalnız bırakılmadı. Bir yıl boyunca yaşlıların  ihtiyaçları karşılanırken, 781 yaşlının ev temizliği yapıldı.

İhtiyaç sahiplerine 13 hasta yatağı ve 25 tekerlekli sandalye verilirken 41 yaşlı vatandaşın kıyafet ihtiyacını giderildi.

Misafirhanede 2022’de 59 bin 708hasta ve yakınını ağırlandı

Büyükşehir Belediyesi Hasta ve Hasta Yakınları Misafirhanesi, 136 oda 391 yatak kapasitesi ile çevre il ve ilçelerden tedavi için kente gelen ve kalacak yeri olmayanlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Hasta ve Hasta Yakınları Misafirhanesi,2022 yılında 59 bin 708hasta ve yakınını konuk etti.

Otel konforunda hizmet verilen misafirhanede kalan hasta ve yakınları için revir, mescit, sosyal servis, ücretsiz kahvaltı ve çay hizmeti veriliyor.

Minikler eğlenerek öğreniyor

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren 4 kreşten 4 - 6 yaş arası öğrenciler faydalandı.

Eğitmenlerin yakın ilgisi ile eğitim gören minikler, kentin tarihini, kültürünü öğrenecek etkinlikler ve sosyal aktivitelere de katıldı.

Çocuk Şube Müdürlüğü, yıl boyunca minikleri, bilim, sanat, gezi gibi etkinliklerle buluşturarak farklı deneyimler kazanmalarını sağladı.

Resim Galerisi