‘Sporcularımızla Dalıyoruz Dicle Nehrini Temizliyoruz’ etkinliği gerçekleştirildi

Sayın Valimiz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde uygulanan Sıfır Atık Projesi kapsamında Dicle Nehri’nde düzenlenen ‘Sporcularımızla Dalıyoruz Dicle Nehrini Temizliyoruz’ etkinliğine katıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde uygulanan Sıfır Atık Projesi kapsamında ‘Sporcularımızla Dalıyoruz Dicle Nehrini Temizliyoruz’ programı düzenlendi. Ongözlü Köprü’de düzenlenen, israfın önlenilmesi ve kaynakların daha verimli kullanılması amacıyla düzenlenen etkinliğe Sayın Valimiz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, kurum müdürleri, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, AFAD ekipleri ve Dicle Su Sporları Derneği üyeleri katıldı. İtfaiye ve AFAD ekipleri, Dicle Su Sporları Derneği üyeleri ve vatandaşlar, Dicle nehrinin altında, üstünde ve çevresindeki bulunan plastik atıkları temizledi.

2018’de en fazla atık toplayan il Diyarbakır

Yapılan çalışma ile ilgili açıklama yapan Sayın Güzeloğlu: “Bugün hem Diyarbakır’ın hem de ülkemizin, çok özel bir tarihi ve doğal zenginliğine sahip olan Ongözlü Köprümüz ve Dicle Nehrimizin kıyısındayız. Dünyanın yaratılışından beri bereketin, refahın bu anlamda zenginliğin hayatın simgesi olan Dicle ve onun hemen üstünde yaklaşık 2 bin 500 yıllık Ongözlü Köprümüz, Diyarbakır’ın hem tarihi en özel ve en güzel yerlerinden birindeyiz.  Diyarbakır turizminin, Türkiye tarihi ve doğal turizminin en özel alanlarından merkezdeyiz. Her yıl, her ay ve her gün on binlerce iç ve dış turistimiz bu güzelliği paylaşmaya geliyor. Şüphesiz bizim en büyük sorumluluğumuz bu tarihi değerlerimizi ve doğal güzelliklerimizi korumak gelecek kuşaklara aktarmaktır. Bu noktada biliyorsunuz hem çevrenin korunmasında hem de sağlıklı bir geleceğin sağlanmasında,  Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde hem de bizzat yönetiminde Dünya çapında başarı öyküsü projemiz var ‘Sıfır Atık.’ Hayatının her alanında atık sorununun en aza indirilmesi atıkların çevreye zararlarının yok edilmesi ve atıkla ortaya çıkan bu ürünlerin kazanılarak tekrar kullanıma konu edilmesini amaçlayan sağlıklı bir insan, sağlıklı bir çevre ve sağlıklı bir gelecek adına Dünya çapında bir başarı projesi. Emine Erdoğan Hanımefendinin başlattığı ve bizzat yönettiği bu projede bizlerde Diyarbakır olarak projenin ilk başladığı andan itibaren büyük bir sorumluluk ile projeyi ele aldık. 2018 yılı sonu itibariyle sıfır atık projesinde en fazla odak merkezine ulaşan il olarak Diyarbakır Türkiye de birinci sırada yer aldı. 1855 odak merkezi dediğimiz kamu kurumu, okul, hastaneler, üniversiteler benzeri alanlarda büyük işletmeler alışveriş merkezleri gibi noktalarda en fazla sıfır atık kampanyasında odağa ulaşan il olduk. Zannediyorum bu yılın sonunda da aynı başarıyı göstereceğiz. 2019 yılı sonu itibariyle bu perspektifte bugün de atık sorununa dikkat çekmek çevre duyarlılığını artırmak ve bunun sonuçlarını toplum ile paylaşmak adına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak özel bir çalışma gerçekleştirdik. Bugün yanımızdaki Dicle Su altı sporları kulübümüzün değerli üyelerinin bir katkısı. Valiliğimiz afet acil durum ve Büyükşehirimizin İtfaiye dairesinin katkısıyla gördüğünüz gibi Ongözlü Köprünün hem yatağında hem de gözlerinin altlarında bir nevi atıkların çıkartılması çevre ve Dicle Nehri’nin temizliğine katkı sunulması ve en önemlisi bir farkındalık oluşturulması adına bir çalışma gerçekleştirildi. Ve çıkan ürünler de maalesef hala bu konuda dikkatli olmadığımızı atıkları hala sorumsuzca Dicle Nehri dahil ortak yaşam alanlarımıza ve zenginliklere attığımızı gösteriyor. Şunun altını bir kere daha çiziyoruz. Atıkların bu anlamda ayrıştırılması ve kazanılması sadece çevrenin korunması anlamında değil, ekonomik anlamda da çok önemli kazanımlar sağlanmasını gerçekleştiriyor” dedi.

Atıkların geri dönüşeme kazandırılmasıyla ilgili bilgiler veren Sayın Güzeloğlu, “Örneğin bir ton katı atığın dönüştürülmesi 17 ağacın kesilmesini önlüyor. 17 ağaç böylece kesilmekten kurtuluyor. Yine 12 bin 500 metreküp sera gazını önlemiş oluyor. Biliyorsunuz sera gazı atmosferde çok zararlı etkiler yapan ve riskleri olan bir gaz. Bir ton camın geri kazanılması ve 100 litre petrol tasarruf edilmesi anlamına geliyor. Tüm bunları çoğalttığınız zaman hem çevremizi koruyacak hem sağlığımızı koruyacak hem de ekonomik kazanç elde edeceğimiz bir çalışma sıfır atık projesi. Bu noktada Diyarbakır’daki sorumluluğumuz çerçevesinde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıştırıcı merkezlerin başlıklarına göre organik, cam, kağıt ve benzeri ve bununla ilgili bütün bir sorumluluk sürecini tüm boyutlarıyla tüm kurumlarımızla sürdürüyoruz. Bugün de bir farkındalık oluşturması adına Dicle’nin Ongözlü’den başlayarak temizlenmesini bu devam edecek alt kotlarda ve bir nevi Diyarbakır’da herkese bir mesaj verilmesini gerçekleştirdik. Ben çalışmalarımızın devam edeceğini belirtirken Diyarbakır’ın sıfır atık projesindeki iddiasının bir kez daha altını çiziyor, bugün katkı veren bütün arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sayın Güzeloğlu, konuşmanın ardından nehirden çıkartılan atıkları inceledi. Sayın Güzeloğlu, program sonunda AFAD eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere uluslararası geçerliliği olan sertifikalarını takdim etti.

Resim Galerisi