Sayın Güzeloğlu: Diyarbakır karpuzunu dünyaya tanıtacağız

9. Diyarbakır Kültür ve Karpuz Etkinlikleri’nde açıklamalarda bulunan Sayın Valimiz ve Diyarbakır Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, yok olma riski ile karşı karşıya kalan Diyarbakır karpuzu için çalışma başlatacaklarını, kültürel açıdan yaşatılması gereken bu ürünü dünyaya tanıtacaklarını belirtti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği 9. Diyarbakır Kültür ve Karpuz Etkinlikleri, çeşitli yarışmalarla gerçekleşti. Kent ile sembolleşen ve tescilli ürünler arasında yer alan Diyarbakır karpuzunu tanıtma amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinliğe Sayın Valimiz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Bağlar Kaymakamı Nihat Karabiber, Genel Sekreterimiz Muhsin Eryılmaz, Bağlar Belediyesi Başkanı Hüseyin Beyoğlu, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil,  İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Ziraat Odaları başkanları ve vatandaşlar katıldı. Programdan önce etkinliğe katılanlara karpuz ve kavun ikram edildi.

9. Diyarbakır Kültür ve Karpuz Etkinlikleri, Sayın Güzeloğlu ile protokolün “Tarım ve İnsan” temalı fotoğraf sergisini gezmesi ve halk oyunları gösterisiyle başladı. Tarım Halk Müziği Korosu’nun seslendirdiği Kürtçe şarkıların ardından konuşan, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır karpuzu hakkında genel bilgiler vererek, Sayın Güzeloğlu’nun Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili olarak görevlendirilmesiyle beraber bundan sonra etkinlikleri kapsamlı şekilde festivallere dönüştüreceklerini söyledi.

“Diyarbakır’ı dünyaya tanıtacağız”

9. Diyarbakır Kültür ve Karpuz Etkinlikleri’ne katılanları selamlayarak konuşmasına başlayan Sayın Güzeloğlu, Diyarbakır’ın değerlerine sahip olmayı keyifle yaşatan bir buluşmada yer aldıkları için mutlu olduklarını söyledi. Kentte özgü, ünü dünyaya yayılan Diyarbakır karpuzunun tanıtılmaya ve tadılmaya layık bir değer olduğunu dile getiren Sayın Güzeloğlu, “Bu tip etkinliklerde amacımız, 10 bin yıllık insanlık tarihine şahitlik eden, her yanı ve yönüyle gidilmesi, gezilmesi ve görülmeyi hak eden Diyarbakır’ı tüm boyutları ve değerleriyle önce ülkemize sonra dünyaya tanıtmak.  Diyarbakır’ın sahip olduğu bu güzellikleri dünya ile paylaşmak. Bu doğrultuda gerideki 2,5 yıllık görev süremiz içerisinde Diyarbakır’ın bir marka değeri olarak, tanıtıma ve anlaşılmaya dönük alanda çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Diyarbakır zaten bir dünya markası. Diyarbakır medeniyet ve insanlık gelişiminin canlı tanığı ve bunu sunan bir tarih hazinesi” dedi.

“Kentin güzelliklerini dünya ile buluşturacağız”

Kentin sahip olduğu güzellikleriyle, değerleriyle herkes için gezilmesi, görülmesi ve bilinmesi gereken bir çekim merkezi olduğuna dikkat çeken Sayın Güzeloğlu, “Bu doğrultuda geçtiğimiz yıl Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Birliği’nin Altın Elma Dünya ödülü Diyarbakır’a takdim edildi. Ve biz 2,5 yıllık valilik görev süresi içinde bütün bu değerleri uluslararası bir marka değerine dönüşmesi için başta tanıtım, sonra bu değerlerin korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması konusunda çok önemli kazanımlar ve çalışmalar gerçekleştirdik. Çünkü Diyarbakır bir boyutuyla tanıtılamayacak kadar çeşitli zenginlik, derinlik ve güzelliklere sahip. Arkeolojik geçmişiyle insanlığın bugüne kadarki bütün gelişimine tanıklık eden bir zenginlik. Coğrafi olarak bir o kadar güzellik ki insani değerlerde somut olan ve somut olmayan mirasta UNESCO koruması altındaki eserlerde, vakıf eserlerinde eşi bulunmaz bir güzellik. Tüm bunları şimdi bir bütünlük içerisinde ve doğru bir planlama ve tanıtım stratejisiyle dünya ile buluşturacağız” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır karpuzunu uluslararası alanlara taşıyacağız”

Akıllı, verimli ve kalıcı kazanımlara dönük organizasyonları 19 ağustostan itibaren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla uluslararası bir tanıtım sürecine konu edeceklerini dile getiren Sayın Güzeloğlu, “Diyarbakır karpuzu dahil, bilinen ve bilinmesi gereken her türlü zenginlik ve güzelliğimizi uluslararası alana taşıyacağız. Diyarbakır karpuzu, Diyarbakır'a özgü, endemik bir güzellik. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan, hem lezzeti, hem birikimi ve cüssesiyle, Diyarbakır'ı tanımlayan adeta bir zenginlik. Bugün ne yazık ki gerideki yıllarda Diyarbakır'ın bütün alanlarında yaşandığı gibi ihmal, eksiklik ve bu kente ihanet yüzünden geri bıraktırılan bir değer. Yıllar boyu bu kentin bu güzelliklerini örtmek isteyen, bu zenginlik ve güzellikler yerine, terörü bu kente getirmek isteyen, ihanetin, işbirlikçilerinin, onun uzantısı ve her düzeyde belediye ve diğer işbirliklerinde bulunan kişilerin ihaneti sonucunda bugün yüzbinlerce alan dönümden, 300 dönüme kadar düşen, maalesef neredeyse yok olmak üzere olan bir zenginliğimizdir. İlk etapta Diyarbakır karpuzunun üretim alanlarını büyüteceğiz” şeklinde konuştu.  

“Diyarbakır insanı en güzelini hak ediyor”

Yok olma riski ile karşı karşıya kalan Diyarbakır karpuzu için çalışma başlatacaklarına vurgu yapan Sayın Güzeloğlu, “Bu riskinin ortadan kaldırıp, 2020-2021 yıllarında ve daha sonraki yıllarda 10 binlerce dönümde bu ekonomik değeri olan ve kültürel açıdan da yaşatılması gereken zenginliğimizi inşallah yaşatacağız. Bunun için üreticilerimize gübre, çekirdek ve ekonomik olarak girdilerde destek vereceğiz. Şüphesiz bunun bir adım sonrasında da bunun değere dönüşmesine dönük etkinliklerimiz, üretici destekleyen çalışmalarımızda buna eklenecek. Şundan emin olmalısınız. Diyarbakır artık geriye, eskiye ve kötü olan geçmişine asla dönmeyecek. Gelecek her gün Diyarbakır'a güzellikleri, kazanımları ve zenginlikleri taşıyacak. Çünkü Diyarbakır insanı en güzelini hak ediyor ve çok uzun zamandır şüphesiz bu gelişmeleri bekliyor. Bu duruşuyla teröre karşı tavrıyla birlik ve beraberliğimize dönük bu kararlılığıyla Diyarbakır insanı her türlü hizmeti hak ediyor ve bizde Diyarbakır’a hizmetkar olarak bu hizmeti yapmaktan büyük bir onur ve şeref duyuyoruz” açıklamalarında bulundu.  

Sayın Güzeloğlu’nun konuşmasının ardından Karpuza En Çok Yakışan Çocuk ve Karpuz Yuvarlama yarışmaları gerçekleşti. Yapılan 2 yarışmaya katılan 5’er çocuk jüri tarafından birinci seçildi. Yarışmalarda dereceye giren minikleri, Ziraat Odası çeyrek altınla ödüllendirildi.

Karpuz üreticileri ödüllendirildi

9. Diyarbakır Kültür ve Karpuz Etkinlikleri, dereceye giren karpuz üreticilerine ödüllerinin verilmesiyle devam etti. Sayın Güzeloğlu, yetiştirdiği 49 kg 100 gr karpuzla 1’inci olan üretici Adil Aydın’a 5 bin TL para ödülü takdim etti. 47 kg 800 gr ile 2’inci olan, 4 bin TL ödül almaya hak kazanan çiftçi A. Hamit Atlı’ya Diyarbakır AK Parti Milletvekili Ebubekir Bal, 44 kg 400 gr ile üçüncülüğü elde eden ve 3 bin TL para ödülü almaya hak kazanan Mehmet Atlı’ya da ödülünü Bağlar Kaymakamı Nihat Karabiber verdi. Ayrıca emeklerinden dolayı karpuz üreticilerine DTSO, DESOB ile Diyarbakır Ticaret Borsası tam, yarım ve çeyrek altın hediye etti.

Resim Galerisi