Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yurttaşlara temel işaret dili becerilerini kazandırma, işitme engellilerle daha etkili iletişim sağlama ve bu alanda tercümanlık yapmalarına fırsat sağlamak amacıyla İşaret Dili Kursu veriyor.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığının, işitme engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak ve aradaki iletişim engellerini ortadan kaldırmak için Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda yurttaşlara İşaret Dili Kursu veriyor.
Kursun içeriği
Kursiyerlere, başlıca el alfabesi, dil bilgisi kavramları, aile ve çevre, zaman terimleri, duygular, okul ve eğitim, taşıtlar, canlılar, renkler, coğrafi terimler, hukuk ve bankacılık terimleri, dini terimler, iller, ülkeler, zıt kelimeler, spor terimleri, teknoloji ve medya, matematik-ölçüler, yiyecek-içecekler, müzik aletleri, ev eşyaları, sağlık terimleri ve meslekler hakkında eğitim veriliyor.
Kurs 2 ay sürecek
25 kişinin katıldığı ve 2 aylık sürecek olan kursu başarıyla tamamlayan yurttaşlara, kurs sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.
Kurslardan faydalanmak isteyenler başvurabilir
İşaret dili eğitimi almak isteyen yurttaşların kayıt için Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’ndaki Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Dairesi Başkanlığına başvurması gerekiyor.
‘İşitme engellilere yardımcı olabilmek için bu kursu veriyoruz’
Kursun içeriği konuşan Engelli Daire Başkanlığında görevli İşaret Dili Öğretmeni ve Tercümanı Bilge Kubanç, kurs derslerinin toplam 120 saat olacağını söyledi. Derslerin hafta içi sabah 10.00 ile akşam 15.00’a arasında verildiğini kaydeden Kubanç, şöyle konuştu: “Kursumuzda, işitme engelli ve sağır arkadaşlarımızla iletişime geçebilmek ve onlara yardımcı olabilmek için bilgiler veriyoruz. Kursu bitiren öğrencilerin, işitme engelli ve sağır arkadaşlarımızın en azından bir yerden bir yere giderken yön tarifi yapabilme, marketten bir şey alırken alacağı şeyin fiyatını ve ne olduğunu betimleyebilmek için yurttaşlara bu kursu veriyoruz.”
‘Asıl meselemiz ötekileştirmemek’
Kursa, işitme engellilere faydalı olmak amacıyla başladıklarını vurgulayan Kubanç, “Bu kursa, hayatımızda olan olmayan dışarıda gördüğümüz işitme engelli ve sağırlara nasıl faydalı olabiliriz diye başladık. Dersimizin asıl amacı; iletişimde olabilmek, iletişim çağına ekstra katkı sağlayabilmek, engellileri göz ardı etmeden onların iletişimlerini, kültürlerini öğrenip onlarla irtibat halinde olmak ve ötekileştirmemektir" dedi.