Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü, Çınar’ın Yeşiltaş Mahallesi’nde 15 yıldır atıl durumdaki içme suyu şebekesini yenileyerek yeniden su temini sağladı.
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, yurttaşların talebi üzerine harekete geçerek Çınar ilçesine bağlı Yeşiltaş Mahallesi’nde 15 yıldır atıl durumda olan içme suyu şebekesini yeniden işler hale getirdi. Yaklaşık bin yurttaşın yaşadığı 110 haneli mahallede, 60 haneye su temini sağlanırken diğer hanelere de sağlanması için çalışmalar sürüyor.
2005’te yapılan hat, 2010’da arızalandı
Yeşiltaş Mahallesi’ne 2005 yılında içme suyu sağlanmış ancak 2010’da yaşanan bir arıza nedeniyle su temini kesilmişti. Mahalle halkı bu tarihten itibaren 15 yıl boyunca içme suyuna erişimde ciddi mağduriyet yaşadı. Mahalle muhtarının talebiyle harekete geçen DİSKİ Çınar Şube Müdürlüğü ekipleri, sahada gerçekleştirdiği keşif sonrası arızayı tespit ederek müdahale sürecini başlattı.
Şebeke onarıldı, sondaj kuyusu tekrar işler hale getirildi
Yapılan çalışma kapsamında, 15 yıl boyunca atıl durumda kalan tüm içme suyu altyapısı baştan sona elden geçirildi. Mahalle içinde yaklaşık 400 metre uzunluğundaki içme suyu hattı, arızalı kısımlarıyla birlikte tamamen yenilendi ya da yeniden döşendi. Yine uzun süredir çalışmayan trafo, detaylı bir bakım sürecinden geçirilerek işlevsel hale getirildi. 2005 yılında yapılan ve 2010’dan bu yana kullanılmayan su deposu, kapsamlı bir temizlik işleminden sonra yeniden hizmete alındı. Yıllardır devre dışı kalan sondaj kuyusu da rehabilite edilerek aktif hale getirildi; kuyudan alınan su numunesinin laboratuvar ortamında analiz edilip içme suyu standartlarına uygunluğu doğrulandı. Tüm işlemlerin ardından, sondajdan çıkan su tekrar depoya bağlanarak mahallenin su temin sistemi bütünüyle işler duruma getirildi.
Sahadaki tüm işlemler, DİSKİ İşletmeler 1. Şube Daire Başkanlığı koordinasyonunda, Çınar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütüldü. Çalışmalar hem teknik ekipler hem de mahalle halkı ile iletişim içinde, katılımcı bir anlayışla gerçekleştirildi.
‘Mahallenin içme suyu ihtiyacına kalıcı çözüm sağladık’
DİSKİ Çınar Şube Müdürü Dilaver Işık, çalışmaların mahallelinin talebi doğrultusunda hızla başlatıldığını vurgulayarak şunları söyledi: “Yeşiltaş Mahallemiz 15 yıl boyunca suya erişim konusunda büyük bir mağduriyet yaşamıştı. Yurttaşlarımızın talebi üzerine ekiplerimiz hızlıca sahaya inerek arızayı tespit etti ve gerekli müdahaleleri gerçekleştirdi. Şu anda 60 haneye su veriliyor, kalan haneler için de çalışmalarımız devam ediyor. Mahallenin içme suyu ihtiyacına kalıcı ve sağlıklı bir çözüm sağlamış olduk.”
‘DİSKİ, sorunumuza duyarsız kalmadı’
Mahalle Muhtarı Mehmet Kaya, uzun süredir yaşanan susuzluk sorununa DİSKİ’nin çözüm üretmiş olmasından duyduğu memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: “Mahallemizde 15 yıldır ciddi bir su sıkıntısı yaşıyorduk. DİSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri gelerek gerekli tüm çalışmaları yaptı. Sondaj kuyusu tekrar aktif hale getirildi, sudan numune alındı, trafomuzun tamiri yapıldı. Ardından su deposuna su verildi ve şebekedeki arızalar giderildi. Şu anda 60 eve su verilmeye başlandı. DİSKİ ekipleri kalan evler için de çalışmalarını sürdürüyor. Bu hizmet için DİSKİ Genel Müdürlüğüne teşekkür ederiz.”
Yurttaşlar çalışmalardan memnun
Mahallede yaşayan Habib Kılınç, içme suyu yetersizliği nedeniyle 15 yıldır hem kendilerinin hem de hayvanlarının su sıkıntısı nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını vurguladı. Kılınç, “ Şimdi DİSKİ ekipleri geldi, tüm imkânlarını seferber ederek bu sorunumuzu çözmeye başladılar. Gerçekten çok memnunuz, çok mutluyuz. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Allah onlardan razı olsun” diye konuştu.
Mehmet Aslan isimli yurttaş da yıllardır yaşadıkları içme suyu sorununa çözüm getirilmesinden dolayı memnuniyetini dile getirerek DİSKİ’ye teşekkür etti.