Kayıp yakınlarının oturma eylemine katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, 90’lı yıllardaki faili meçhul cinayetler ve kayıplarla yüzleşilmesi gerektiğini belirterek, “Bu karanlık dönemi bizler aydınlatacağız” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının, Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlediği 900’üncü hafta etkinliğine Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak, DBB Meclisi Eşsözcüleri Demet Ceylan ve Ayhan Karatekin, milletvekilleri, ilçe belediye eşbaşkanları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Eşbaşkan Bucak: Tutulan nöbetler ülkenin hakikati
Etkinlikte konuşan Eşbaşkan Serra Bucak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak kayıp ailelerinin yanında olduklarını ve bu sorumluluğu büyüterek sürdüreceklerini belirtti. Eşbaşkan Bucak, Arjantin’deki Plaza de Mayo Anneleri’nden Galatasaray Meydanı’ndaki Cumartesi Anneleri’ne kadar uzanan mücadelenin, Diyarbakır’da 900 haftadır sürdürülen kayıp yakınları nöbetiyle ortak bir hakikat arayışını temsil ettiğini ifade etti. Eşbaşkan Bucak, kayıp yakınları ile faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirenlerin ailelerinin yürüttüğü nöbetin, ülkenin hakikati açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
‘Bu cesaret Kürt ve Türk halkında var’
Eşbaşkan Bucak, 90’lı yıllardaki faili meçhul cinayetler ve kayıplarla yüzleşilmesi gerektiğini belirterek, hakikat mücadelesinin kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının kararlılığıyla sürdüğünü söyledi. Eşbaşkan Bucak, “90'lı yılların karanlık güçlerinin ve siyasetinin ne yazık ki bugünleri aydınlatmaya cesareti yok. Ama bu cesaret kayıp yakınlarında, annelerimizde ve insan hakları alanında çalışma yürüten, hak mücadelesi veren, varlık mücadelesi veren bizlerde, toplumumuzda, Kürt ve Türk halkında var. Bu aydınlığı bizler getireceğiz. Bu karanlık dönemi bizler aydınlatacağız” dedi.
‘Kalabalığı büyütelim’
Eşbaşkan Bucak, kayıp yakınlarının 900 haftadır sürdürdüğü adalet nöbetinin büyütülmesi gerektiğini belirterek özellikle gençlere çağrıda bulundu. Her cumartesi Koşuyolu’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen kayıp yakınlarının hâlâ yakınlarının mezarlarına ve kemiklerine ulaşamadığını ifade eden Eşbaşkan Bucak, gençlerin anmalara katılarak nöbete öncülük etmesini istedi.
Etkinlik, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.