Bu sayfayı yazdır

Kadınlar klima, kombi ve petek bakım-onarımını öğreniyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kadınların teknik alanlarda güçlenmesi ve bu alanlarda görünürlüklerinin artırılması amacıyla başlattığı klima, kombi ve petek bakımı ile mobilya kurulumu ve onarımı alanlarında verilen eğitim programı yoğun ilgi gördü.  

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen programlarını sürdürüyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından kadınların teknik beceriler edinerek hem gündelik yaşamda bağımsızlaşmaları hem de mesleki alanda güçlenmeleri amacıyla 1 Temmuz’da klima, kombi ve petek bakımı ile mobilya kurulumu ve onarımı alanlarında eğitim programı başlatıldı. Koşuyolu Kadın Yaşam Merkezi’nde verilen eğitime kadınlar yoğun ilgi gösterirken, 30 kadının faydalandığı uygulamalı eğitim programı 2 ay sürecek. Programın sonunda katılımcılara katılım belgesi takdim edilecek.

Kursa katılan kadınlar ve Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Özden Gürbüz Sümer, kursa dair değerlendirmelerde bulundu. 

‘Teknik işlere ilgi duyuyorum’

Kursiyerlerden Birsen Düz, kursun kendilerine büyük bir fayda sağladığını belirterek, Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti. Küçük yaşlardan beri teknik alanlara ilgi duyduğunu belirten Düz, “Komşularıma, akrabalarımın tesisat ve elektrik ile ilgili işleri, bir problemleri olduğunda hep ben giderdim. Bu işlere hevesim var. Misal dayımın kızı ‘Gel burada dikiş nakış, terzilik işi var’ dedi ama benim bu tarz işlere hevesim yok. Bu erkek işi diyorlar ama ben sanayide bile çalışabilirim” dedi. 

‘Kadınlar her şeyi yapabilir’

Kursta öğrendikleri ile bu alanda birçok ihtiyaca cevap olacağını belirten Çiğdem Demir de kadınların her işi yapabileceğini dile getirdi. Demir, “Kadınlar şoför olabilir, inşaatçı olabilir, boyacı olabilir, klimacı olabilir. Bir kadın her mesleği yapabilir” diye konuştu. 

‘Kadınları dinleyerek çalışmalarımıza yön veriyoruz’

Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Özden Gürbüz Sümer ise Kadın Politikaları Dairesinin kurulduğu ilk günden beri kadınların taleplerini dinleyerek çalışmalarına yön verdiğini söyledi.   Kadınların, klasikleşmiş, cinsiyetçi rolleri pekiştiren ve belli meslek grupları ile içselleştirildiğine dikkat çeken Gürbüz Sümer, “Hem kadınların kapasitelerini artıracak hem de yeni meslek alanları noktasında bir fırsat tanıyacak çeşitli kurs talepleri oldu. Diyarbakır’da ihtiyaç olabilecek ve teknik bilgi gerektiren meslek grupları üzerinde yoğunlaştık. Kentte, klima ve kombi bakımı çokça tercih edilen bir alandı ve kadınların çokça da uzak durduğu bir alandı. Bu nedenle bu alana yönelme kararı aldık” ifadelerini kullandı. 

Katılım belgesi verilecek 

Şu an için 2 sınıf açıldığını kaydeden Sümer, eğitimlerin belediyede görev yapan uzman kadrolar tarafından verildiğini ifade ederek, “Eğitim içeriklerine dönük haftalık olarak materyaller hazırlandı. Söz konusu materyaller dağıtılacak ve eğitim sonunda katılım belgesi verilecek” diye kaydetti. 

‘Yoğun ilgi bize güç veriyor’

Kursa kadınların yoğun ilgi göstermesinin kendilerine güç verdiğini söyleyen Sümer, şöyle konuştu: “Kadınların bazı alanda çalışamayacağı ve bu alanlarda iş yapamayacağını düşünen bir algı var. Bu algıyı yıkmak bizim için çok önemli. Kadın arkadaşlarımızın tamamı belki kurs sonunda bu alanda bir meslek edinmeyecek ancak önemli olan bunu başarabildiklerini göstermek. Bunu da genel anlamda çoğu dile getirdi. Bu alanda bir özgüvene sahip olacaklar ve bu nedenle bunu çok önemsediler. Ev içerisinde ‘erkek işi’ olarak görülen işlerde kendine yeterli olabilmek ve bir erkeğe bağımlı kalmamak önemli. Bu sadece meslek edindirme değil aynı zamanda toplumsal farkındalığı da oluşturabilme çalışması. Bunun dışında farkındalık ve meslek edindirmeye dönük çalışmalarımız devam edecek. Teknik alanlardan tutalım zirai alanlara ve zanaat alanına kadar; erkekleşmiş olan birçok meslek grubuna yönelmeyi düşünüyoruz.”

Resim Galerisi