Yenişehir Mola Evi’ne kayıtlar alınmaya başlandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Yenişehir Şehitlik Mahallesi’ndeki “Gündüzlü Bakım Merkezi Mola Evi”nde kayıt alınmaya başlandı.

Büyükşehir Belediyesi’nin özel gereksinimli bireylere sahip ve onlara sürekli olarak bakım vermekle yükümlü olan ebeveynlerin sosyal hayata katılımını, sağlık kurumlarında, diğer kamu kurumlarındaki iş ve işlemlerini yürütmeleri, bakım verecek kimsesi olmayan özel gereksinimli bireylere günübirlik, kısmi zamanlı gündüzlü bakım merkezi hizmeti vermek üzere kurulan merkezde hazırlıklar tamamlandı.

Ebeveynlerin özel gereksinimli çocuklarını bırakıp gönül rahatlığıyla işlerini ve ihtiyaçlarını görmeleri amacıyla kurulan mola evinde, çocukların hoşça vakit geçirmeleri için her türlü imkan bulunuyor.

Mola evinde, çocukların alanında uzman eğitmenler tarafından günlük egzersiz ihtiyacı karşılanması için spor salonu, ritim, ses ve enstürman çalışmaları yanı sıra müzik aletleri ile tanışmalarına olanak sağlanan müzik odası, öz bakım becerileri kazandırılması, dil ve konuşma becerileri geliştirilmesi, zihinsel aktivitelerinin arttırılması ve motor becerilerinin geliştirilmesi amacıyla 6 eğitim odası, 36 ayını tamamlamış çocuklara uygun oyun odası bulunuyor.

Özel gereksinimli çocuklara kişisel bakım hizmetlerinin ücretsiz yararlanabileceği mola evinde, hem engelli bireyler hem de ebeveynleri için psikososyal ve danışmanlık hizmetleri verecek uzman psikolog bulunacak.

“İlaç gibi geldi”

Özel gereksinimli 3 çocuk annesi Serpil Kılıççı Mola evinin hizmete girmesinden memnuniyet duyduğu söyledi.

Mola evi sayesinde günlük hayatta rahatlayacaklarını belirten Kılıççı, “Darda olan bir insanım, üç çocukla uğraşmak çok zor hastanesi, dışarısı, marketi var. Burası çocuklarımı gönül rahatlığıyla bırakacağım bir yer, ilaç gibi geldi.” İfadelerini kullandı.

3 özel gereksinimli çocukla ilgilenmenin çok zor olduğuna dikkati çeken Kılıççı, şöyle konuştu:

“En azından burada psikolog desteği alacak olmam benim için ayrı önemli, çünkü 3 özel çocukla ilgilenmem ve sıkıntıyla baş etmek çok zor, psikolojik olarak insanın etkilenebiliyor. Psikolog olması benim için çok iyi oldu.”

Mola evlerinden kimler faydalanabilir?

Mola evlerinden; veli veya yasal temsilci dışında gün içinde bakım verebilecek bir kimsesi olmayan, hafif veya orta düzeyde, yüzde 40 ile yüzde 80 arası engel raporuna sahip olup yatağa bağımlı olamayan, müracaat tarihi itibariyle 36 ayı tamamlamış olan, okul öncesi, okul çağındaki, genç ve yetişkin özel gereksinimli bireyler faydalanabilecek. 

Hafta içi saat 08.00 ile 17.00 arasında hizmet verecek olan merkeze kayıt yapmak isteyen aileler, Engelli Sağlık Kurulu raporu ve nüfus cüzdan fotokopisi ile başvurabilirler.

Ebeveynler, Mola evlerinden hizmet almak için ALO 153’ü arayarak randevu oluşturulduğunda servis hizmetinden yararlanmak istediklerini belirtmeleri üzerine randevu saatinden en geç yarım saat önce özel olarak tasarlanmış araçlarla mola evlerine ücretsiz olarak getirilecek ve mola evlerinden çıkış saatinde tekrar evlerine bırakılacak.

 

Video

Resim Galerisi