DBB vektörlere karşı ilaçlama çalışmalarını sürdürüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelinde ilaçlama çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner İşleri ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü İlaçlama Birimi ekipleri, sivrisinek, karasinek, yakarca, kene ve benzeri haşere popülasyonlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde tutulması ve bunlardan bulaşabilecek sıtma, tifo, kolera, dizanteri, sarıhumma, şark çıbanı gibi hastalıkların önlenmesi için bilimsel mücadele yöntemleriyle ilaçlama çalışmalarına hız verdi.

274 personel ve 80 araç

İlaçlama faaliyetleri; 274 personel, 80 adet araç, 34 adet holder, 1 adet traktör holderi, 15 adet atomizör, 50 ulv cihazı, 200 adet sırt pompası, 1 adet misblower, 5 adet termal sisleme cihazı ile 17 ilçe ve 1046 mahallede sürüyor.

Lavralara karşı ilaçlama çalışması

İlaçlama çalışmaları, sivrisinek ve karasinek larvalarına karşı havuz, göl, gölet, kanalizasyon, sazlık alanlar, bataklıklar, fosseptikler, birikinti sular, bodrum suları, süs havuzları, hayvan gübrelerinin biriktiği alanlar, ahırlar, organik atıkların toplandığı ve biriktiği yerler, çöplükler, çöp konteynırları, çöp aktarma istasyonları vb. üreme alanlarında belli periyotlarla yapılıyor.

İlaçlama hizmetleri, mühendisler gözetiminde yıl boyunca Sivrisinek, karasinek, tatarcık vb. zararlıların erginlerine karşı üredikleri, beslendikleri, barındıkları ve dinlendikleri tüm alanlarda biyosidal ürünler, araç ve cihazlar kullanılarak devam edecek.

‘Vektörlere karşı mücadele ediyoruz’

İlaçlama çalışmalarına ilişkin açıklama yapan Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, ilaçlama birimlerinin il genelinde yılın 12 ay boyunca aralıksız bir şekilde vektörlere karşı mücadele ettiğini belirtti. Daire başkanlığı “Özellikle ilkbaharda akasya ağacı, çalı grupları, deve dikeni, yabani ot grupları gibi yeşil akşamlarda üreyen aphitler (üvez) görülmekte ve sivrisinek ile karıştırılmaktadır. Bitki zararlısı aphitler halk sağlığı açısından hastalık taşıyıcı vektör değildirler. Sadece sabah erken saatlerde ve akşam gün batımına yakın uçuşmaya başlayıp insanların giysilerine konarak ağız, burun, kulak ve gözlerine girerek fiziki ve psikolojik rahatsızlık verirler. Aphitler ısırmazlar, kan emmezler ve insanlara sağlık açısından bir zararları olmamaktadır. Son zamanlarda tarafımıza gelen şikayetlerin ekseriyeti bitki zararlısı olan aphit (üvez) kaynaklı olup insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmamakla birlikte psikolojik olarak rahatsızlık yaratmaktadır. 18.04.2024 tarihi itibari ile aphit (üvez) çalışmalarımız başlamış olup, belirli periyodlar dahilinde ilaçlamalar yapılmaktadır” dedi.

‘Şikayetleri çözüme kavuşturuyoruz’

Birimlere gelen her türlü şikayetin değerlendirilerek hızlı bir şekilde çözülme kavuşturulduğu kaydedilen açıklamada, “Vatandaşlarımız sivrisinek, karasinek, akrep vb. zararlı şikayetlerini Alo 153 üzerinden tarafımıza iletebilirler” denildi.

 

Resim Galerisi

Arama

Takvim'de ara

« Mayıs 2024 »
Pzt Sal Çrş Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31